Döntöttek

2024.08.29. 11:57

Elbukott a miskolci alpolgármesterek végkielégítése, szavaztak a színiigazgató személyéről is - fotókkal

Nem volt meg az elegendő igen szavazat a három leköszönő alpolgármester végkielégítése kifizetésének a támogatásához. A színházigazgató személyéről zárt ülésen döntöttek.

Boon.hu

Fotó: Vajda János

Az idei nyár utolsó rendkívüli közgyűlési ülését tartotta augusztus 29-én a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata. A grémium a meghívó szerinti napirendi pontokat megtárgyalta, majd a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójának személyéről döntöttek zárt ülés keretében.

Elfogadott döntések

A közgyűlés öt rendes, egy rendkívüli és egy zárt napirendi pont alapján tárgyalt, köztük ezen az ülésen kellett a városi közgyűlésnek a miskolci polgármester és a három alpolgármester lelépési pénzéről dönteniük. Tudvalevő, a jelenlegi közgyűlés októberig végzi a munkáját, utána városvezetés váltás történik, Tóth-Szántai József személyében új polgármestere lesz a városnak és a képviselőtestület is teljesen átalakul. Veres Pál 3 millió 900 ezer forint végkielégítését megszavazták, azonban a három alpolgármester - Varga Andrea Klára, Badány Lajos és Szopkó Tibor alpolgármesterek - végkielégítéséről szóló határozati javaslatok elbuktak, mert nem volt meg az elegendő igen szavazat a szavazáskor hozzá. A közszolgálati tisztségviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény külön nem rendelkezik az alpolgármesterekről, ezért ugyanezt a szabályt alkalmazzák az alpolgármesterekre, mint a polgármesterekre. Miskolc három alpolgármestere esetében a havi bruttó 1 millió 170 ezres illetményt figyelembe véve ez személyenként 3 millió 510 ezer forint végkielégítést jelentett volna. Mindhárom alpolgármester esetében fennáll a két feltétel, azaz legalább két éven át betöltötték pozíciójukat és megbízatásuk a választás eredménye alapján szűnik meg.

Ezt mondja a jogszabály

A városvezetői végkielégítésekben egyébként a közszolgálati tisztségviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvény határoz. A jogszabály szerint a főállású polgármester közszolgálati jogviszonyban van, és munkáltatója az adott település képviselő-testülete, Miskolc esetében tehát Veres Pál polgármester munkáltatója Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése.

A közszolgálati tisztségviselőkről szóló törvény szerint két feltétel megléte esetén kaphat a leköszönő polgármester végkielégítést. Ha a tisztségét legalább két éven át betöltötte és foglalkoztatási jogviszonya új polgármester megválasztásával szűnik meg. Veres Pál 2019. óta főállású polgármestere Miskolcnak és jogviszonya - miután nem is indult el az idei önkormányzati választáson - az új polgármester, Tóth-Szántai József hivatalba lépésével szűnik meg, az alaptörvény szerint 2024. október 1-jével.

Marad a színház igazgatója

A közgyűlés zárt ülésen tárgyalt a színház igazgatójának megválasztásáról, a jelenlegi igazgató, Béres Attila megbizatása 2025. január 31-ével megszűnik. Ketten pályáztak a posztra, Béres Attila, a jelenlegi igazgató és Horváth Ádám operaénekes. A döntést zárt ülésen hozták, információink szerint a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója Béres Attila maradt, akit egyhangúan támogattak a zárt ülésen az önkormányzati képviselők.

 

További döntések

Az első napirendi pontként az első féléves költségvetési módosításra irányuló javaslatokat fogadták el. A napirendhez két módosító indítvány is érkezett.

A második előterjesztés egy Széchenyi utcai ingatlan eladásának sorsát taglalta, a harmadik napirendi pont során a Miskolc Holding Zrt. ingatlangazdálkodásáról kellett dönteni. A negyedik előterjesztéshez kapcsolódóan Miklós Viktor pályázati főosztályvezető ismertette az EPIC (Experience Prato Industrial Culture) című projekthez való csatlakozásról szóló javaslatot, amelyet egyhangúlag támogatott a testület. Végül sürgősségi indítvánnyal egy civil szervezet támogatásáról döntöttek a honatyák. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában