Fejlesztések

2024.08.22. 08:00

Megújul a karcsai árpád-kori templom

Karcsa és Felsőberecki települések közös turisztikai projekt megvalósításával szeretnék gazdagítani a környék látnivalóit és a látogatók számára nyújtott szolgáltatásokat. A két település együttműködése révén olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek nemcsak a helyi lakosoknak, hanem az ide látogató turistáknak is maradandó élményt nyújtanak majd.

Boon.hu

Fotó: Kállai Márton

Karcsa község fő attrakciója az árpád-kori templom kiemelt szerepet kap a fejlesztések során. Az önkormányzat egy régi, leromlott állapotú épületet alakít át fogadóépületté, amely a templommal szemben található. Ezzel a lépéssel nemcsak a templom környéke szépül meg, hanem egy újabb helyszín nyílik, ahol a látogatók minőségi időt tölthetnek el. 

Az épületbe tervezett kiállítások és rendezvények a térség kulturális és történelmi értékeire építenek, így a látogatók mélyebb betekintést nyerhetnek a helyi örökségbe.

Kulturális központot hoznak létre

Az új fogadóépület a látogatók kényelmét is szolgálja, hiszen jelenleg semmilyen szolgáltatás nem áll rendelkezésre a templom környékén. A beruházásnak köszönhetően a templomot meglátogatók végre olyan alapvető szolgáltatásokat vehetnek igénybe, mint például a mosdó, amely jelentősen meghosszabbíthatja az itt eltöltött időt. Az új épület nemcsak kiállításoknak, hanem filmvetítéseknek és előadásoknak is otthont ad majd, így egy igazi kulturális központtá válhat.

Új pihenőhely a kéktúra útvonalon

Felsőberecki település sem marad ki a fejlesztésekből. A helyi kéktúra útvonalán egy új pihenőhely kerül kialakításra, ahol egy 5x14 méteres filagóriát és egy okospadot telepítenek. Ez a pihenőhely a református templom közelében, a kéktúra pecsételőhely szomszédságában kap helyet, így a túrázók és a faluba érkezők számára kiváló megállóhelyet biztosít.

A beruházások növelik a térség turisztikai vonzerejét

A projekt megvalósítását a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszból nyert Európai Uniós és Magyarország költségvetése által finanszírozott, vissza nem térítendő támogatás teszi lehetővé, amelynek összértéke 255 millió forint. A fejlesztések nemcsak a helyi közösség számára jelentenek előrelépést, hanem a térség egészének vonzerejét is növelik, lehetővé téve, hogy a látogatók több időt töltsenek el a környéken, gazdagabb élményekkel térjenek haza.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában