Kutatás

2 órája

Ars Sacra: elfeledett helyi művészek világát tárta fel - fotók, videó

A népszerű zenész, Flach Antal új könyvét mutatták be a Művészetek Házában. Egyúttal vasárnap megtartották az Ars Sacra Fesztivál zárógáláját is Miskolcon.

Boon.hu

Flach Antal zenész, szerző, Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora

Fotó: Vajda János

Flach Antal három éven keresztül dolgozott azon a könyvön a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként, amely a legkorábbi fennmaradt zenei dokumentumoktól kezdve alkotásáig mutatja be a Miskolchoz köthető zeneműveket és szerzőiket „Miskolci Dalok, Dallamok” címmel. A boon.hu-nak elárulta, hogy a könyvet gyakran színesíti helytörténeti adatokkal és dokumentumokkal. „Remélem, hogy egyre több miskolci iskolai ünnepségen helyi dallam fog felcsendülni az így megismert dalok közül” – mondta. A monografikus igénnyel feldolgozó munka első kötete 902 oldalas lett, amelyet a Miskolci Ars Sacra Fesztiválon mutattak be.

konyvbemutato001
Flach Antal Miskolci dalok, dallamok című könyvének bemutatója Fotó: Vajda János A képen: Flach Antal zenész, szerző

Vége az Ars Sacranak Miskolcon 

Vasárnap véget ért a Miskolci Ars Sacra Fesztivál, amely idén is a város egyik legkiemelkedőbb kulturális és spirituális eseménye volt. A többnapos programsorozat zárásaként ünnepélyes gálát rendeztek, ahol a város különböző egyházainak képviselői méltatták a fesztivál jelentőségét, majd zenés és táncos előadásokkal búcsúztatták a közönséget. A fesztivál célja, hogy a művészeten keresztül nyújtson hitbeli, spirituális élményeket, összekapcsolva a különböző vallási felekezeteket és a kulturális közösségeket. A zárónapon a miskolci evangélikus, katolikus és református egyház vezetői osztották meg gondolataikat. Mindegyikük kiemelte a művészet és a hit összekapcsolódásának fontosságát, valamint a közösségek közötti párbeszéd erejét. A záróbeszédek után ekezdődött a színes zenés és táncos műsor, amely méltó lezárása volt a fesztiválnak. A néptánccsoportok mellett helyi zenei együttesek is felléptek, így a közönség egy igazi kulturális kavalkádban merülhetett el. Az előadások a város szinte minden korosztályát megszólították, a hagyományos magyar népzenétől egészen a modern, kortárs darabokig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában