Verseny

3 órája

János-vára az év kilátója címért

Idén is elindult az Év kilátója verseny. A közönségszavazás az Aktív Kalandor-facebook oldalon lehetséges szeptember 23- és október 2. között

Szőke Ariadné

Forrás: Aktív Kalandor

A pályázat célja, hogy minél többen húzzanak túracipőt vagy pattanjanak nyeregbe, és keressék fel Magyarország izgalmas tájait. Ehhez ajánl 20 kalandos úti célt a két szavazás. A jelölteket a lelkes túrázók küldték be, ahogy a nyertest is ők választják ki. Idén rekordszámú pályázat érkezett, 91 kilátó és 63 turistaszállás közül választotta ki a szakmai zsűri a szavazásra bocsátott 10-10 építményt. A legtöbb szavazatot begyűjtő versenyző nyeri el az Év Kilátója és Év Turistaháza címet, az eredményt október 3-án hirdetik ki – olvasható az Aktív Kalandor oldalán. 

János-vára az Év Kilátója címért 

Vármegyei érintettséget tekintve a János-vára kilátó indul a versenyen és harcol a címért. Amit tudnunk kell róla és a közelében fekvő településről:

János-vára kilátó
János-vára kilátó

Kovácsvágás neve az erdőírtásra, irtás földre utal. A Tokaj-Eperjesi hegységben található Nagyerdő területén, a Pataki uradalomhoz tartozó Hosszú patak völgyébe feltehetően a 14. században telepítettek jobbágyokat, akik megtisztították a fáktól a nekik adományozott területet. A „Kovács” előtag csak a 17. század elején jelent meg a település nevében. A nagy kiterjedésű bükkerdők lehetőséget adtak a szénégetésre, a faszén pedig a korabeli kovácsműhelyek nélkülözhetetlen alapanyaga volt. A Zempléni-hegységben fekvő Kovácsvágás fölé magasodó János-vára hegyre 283 méter épült 20 méter magas, fa szerkezetű, régi időket idéző formájú kilátótoronyról gyönyörű rálátás nyílik a hegyközi falvakra. A torony közelében pihenőpadok, esőbeálló és tábori WC is szolgálja a fellátogatók kényelmét, lent a parkolónál pedig ugyancsak pihenőpadok és szalonnasütő hely teszik komfortosabbá a látogatást. Nyári és őszi időszakokban a környező hegyek nem csak védett és ritka növényfajokkal várják a látogatókat, hanem gombászási lehetőséget is biztosítanak a vállalkozó kedvű turistáknak. A csendre, nyugalomra és a természet közelségére vágyók a legmegfelelőbb helyre érkeznek, ha idelátogatnak. Amit még feltételen meg kell említenünk a kilátó kapcsán az az, hogy köszönhetően a Kéktúra útvonal közelségének, amely minden évben turisták százait vonzza a környékre, a kilátó feltette Kovácsvágást a „turisták térképére", hiszen sokan fáradságot nem kímélve kitérőként vágnak neki a hegyi utaknak, hogy megismerhessék, és a kilátó magasából megcsodálhassák eme páratlan szépségű vidéket- olvasható a Csodálatos Magyarország honlapján. 

János-vára kilátó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában