Pinceajtók tárultak ki

2024.09.13. 12:32

Jubilált a kőporosi borfesztivál (fotókkal)

A hercegkúti rendezvény alkalmából tizenegy pincészet várta a vendégeket.

Bódisz Attila

Jó hangulatban telt a pincesoron a Borfesztivál

Fotó: MW

Jubilált a hercegkúti Trautsons Bor és Kultúráért Egyesület legnagyobb éves rendezvénye. Tizedik alkalommal rendezték meg ugyanis az Őszváró Boros Kőporos című programot, amely keretében a világörökség részeként számon tartott, Kőporos néven emlegetett emeletes pincesoron nyitott pincékkel és számos kulturális – gasztronómiai lehetőséggel várták a vendégeket a szervezők. Az egyesület eredetileg azért jött létre, hogy a helyi fiatalok településük és saját boldogulásuk érdekében tett lépéseinek kereteket adjon. Ringer Zoltán, az egyesület elnöke lapunknak elmondta: a jubileum alkalmával a korábbi évekhez képest bővítették a kínálati palettát. A rendezvény alkalmából tizenegy pincészet várta a vendégeket, néhányan pavilonokból kínáltak, a többiek pedig pincéiket nyitották meg a látogatók előtt. Az elnök hozzáfűzte: a fiatal helyi borászok ilyenkor nemcsak borral kínálják vendégeiket, de el is beszélgetnek velük. Mint megtudtuk, a program évek óta stabil közönséget vonz, minden alkalommal körülbelül ezren vesznek részt az eseményen. Ringer Zoltán szerint ezt a létszámot tudják gond nélkül, a rendezvényhez illő színvonalon kiszolgálni, éppen ezért nem céljuk a közönség létszámának bővítése. Mindezek mellett a vendégkör körülbelül hetven százaléka évről évre visszatérő.

Véletlenül találnak rá

Tapasztalataik szerint a legtöbben véletlenül találtak rá a rendezvényre, ami aztán olyan hatással volt rájuk, hogy immár állandó résztvevőkké váltak. Az elnök meglátása szerint a hely szépsége és a finom borok mellett nagy vonzerőt jelent a kisgyermekes családok számára az is, hogy sokféle kikapcsolódást jelentő játszótér  van a pincesoron. Így a felnőttek mellett a fiatalabbak is jól szórakozhatnak – fűzte hozzá. Megemlítette azt is, hogy a településen rohamosan fejlődik a turizmus, már számos szálláshely is létesült. A Trautsons Egyesület meglátása szerint jó úton halad az eredeti céljainak megvalósításában, ráadásul az egyébként is fiatal csapat létszáma is bővült. A közelmúltban ugyanis újabb helyi huszonévesek váltak az egyesület tagjaivá, akik önálló kezdeményezésként a nyáron már szerveztek borteraszt és utcabált, amelyek jól illeszkednek a település programjaihoz. A Trautsons Egyesületnek ugyan az Őszváró Boros Kőporos a legnagyobb rendezvénye, de emellett télen forralt boros eseményt is szerveznek, valamint a környék természeti adottságait kihasználva évente több boros túrát is lebonyolítanak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában