boon.hu video

2 órája

A tudomány iránt érdeklődők mekkája volt a Kutatók éjszakája - fotókkal, videóval

A programok révén a résztvevők betekintést nyerhettek abba, hogyan formálják a tudományos eredmények a jövőt, és hogyan segítenek egy élhetőbb, fenntarthatóbb világ megteremtésében. A Kutatók éjszakája ismét sokakat vonzott a városban.

Boon.hu

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Miskolci Egyetem és a város néhány középiskolája ismét otthont ad a Kutatók éjszakája nevű programnak, amely színes és izgalmas élményekkel várja (várta) a tudomány iránt érdeklődő közönséget. Az esemény célja, hogy a tudomány és kutatás fontosságát, valamint azok mindennapi élethez való kapcsolódását bemutassa. 

Kutatók éjszakája Miskolcon
Kutatók éjszakája Miskolcon
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Kutatók Éjszakája: fontos szerepe van

A rendezvényen különböző tudományterületek találkoztak, hogy látványos kísérletekkel, interaktív előadásokkal és érdekes bemutatókkal szórakoztassák a látogatókat. Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, korábban a boon-nak kiemelte, hogy a Kutatók Éjszakája nemcsak a tudomány ünnepe, hanem egy kiváló lehetőség arra, hogy a közvélemény megismerje, milyen fontos szerepet játszanak a kutatások a világ fejlődésében. A rendezvény célja az is, hogy minden korosztálynak érdekes és érthető formában mutassa be a tudományt, ezáltal népszerűsítve a kutatói pályát.

Színes programok 

Az esemény keretében 130 különböző program zajlott, amelyeken részt vehettek a látogatók. A programkínálat a látványos kémiai kísérletektől kezdve a bűnügyi esetkocsi bemutatójáig és próbatárgyalásokig terjedt. A résztvevők megismerkedhettek a földradar alkalmazásával, az anyagtudomány különlegességeivel, valamint egészségügyi szűréseken is részt vehettek. Az egyetem ipari partnerei, a rendőrség, a Magyar Honvédség és civil szervezetek, például a Mályi Madármentő Egyesület is bemutatkoztak. A rendezvény délelőtt az iskolásoknak szóló „Kutatók Délelőttje” programokkal indult, amely szintén nagy sikert aratott. Az esti programokra több ezer látogatót vártak, ami jól tükrözi az esemény népszerűségét.

 

Kiemelet esemény 

A Kutatók éjszakája Miskolcon tehát minden korosztály számára tartalmas és szórakoztató élményt nyújtott. Az egyetem változatos programjai lehetővé tették, hogy a látogatók bepillantást nyerjenek a tudomány és a kutatás világába, miközben szórakoztak és tanultak. A Kutatók Éjszakája Miskolcon minden évben kiemelt eseményként szerepel a város és a régió kulturális és tudományos programjai között. Az esemény célja, hogy közelebb hozza a tudomány világát a nagyközönséghez, és minden korosztály számára érthető, interaktív formában mutassa be a legfrissebb kutatásokat, felfedezéseket. Miskolc, a felsőoktatási és kutatási központként ismert város, méltó otthona ennek a különleges eseménynek, amely lehetőséget ad a tudomány szerepének szélesebb körű megértésére. Az eseményhez több középiskola is csatlakozott a városban, ahol szintén színes programok várták az érdeklődőket. 

A tudomány társadalmi haszna

A Kutatók éjszakája egyik legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a kutatások nem öncélúak, hanem konkrét társadalmi és gazdasági haszonnal járnak. A programok révén a résztvevők betekintést nyerhettek abba, hogyan formálják a tudományos eredmények a jövőt, és hogyan segítenek egy élhetőbb, fenntarthatóbb világ megteremtésében. Az ilyen rendezvények kiváló platformot jelentenek a közönség és a tudomány közötti párbeszéd elmélyítésére.

Kutatás és közösség

A Kutatók éjszakája nem csupán egy tudományos rendezvény, hanem közösségépítő esemény is. A programok során a látogatók nemcsak a kutatókkal és oktatókkal találkozhattak, hanem a régió különböző civil szervezeteivel, ipari partnereivel és intézményeivel is. Ezáltal a tudomány nem elszigetelt tevékenységként jelenik meg, hanem a társadalom mindennapjaiban jelen lévő, azt formáló erőként.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában