Kutatás

2 órája

Szemkontaktus: erős kötődés

A kutyák agya szinkronizál az emberével amikor a szemükbe nézünk.

Boon.hu

Fotó: Németh András Péter

Aki valaha is belenézett már egy kutya nagy, csillogó szemébe, akkor biztosan érezte, hogy valahogy „összekapcsolódott” az állattal; ilyenkor az agyi szinkronizáció egy pillanatát éltük át. Kínai kutatók most először találtak szinkronizált idegi aktivitást két különböző faj, az ember és a kutyák között. Az eredmények szerint mélyebb neurológiai szinten kötődünk a háziállatainkhoz – olvasható az origo.hu-n.

Az első kísérletsorozat

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy amikor az emberek beszélgetnek vagy közösen dolgoznak valamin, az agyi aktivitásunk szinkronizálódhat a kulcsfontosságú régiókban. A kínai kutatók által végzett vizsgálat azonban az első olyan kísérletsorozat, amely hasonló jelenségről számolt be az emberek és egy másik faj között. A szakemberek úgy mérték az emberek és a kutyák agyi aktivitását, hogy elektródákat helyeztek a koponyára. A kísérlethez tíz fiatal beagle-t „párosítottak” ismeretlen emberekkel, és a „párok” öt napon keresztül ismerkedtek egymással.

A kísérletek során az ember-kutya párok nonverbális kommunikációt folytattak, például kölcsönösen nézték egymást vagy a gazdi megsimogatta kedvencét. 

Kontrollként az ember és a kutya szintén egy szobában tartózkodott, és nem lépett kapcsolatba egymással.
„Megfigyeltük, hogy a frontális és parietális régiókban az ember-kutya agy közötti korrelációk drámaian megnövekedtek akkor, amikor egymás szemébe néztek” – mondta Wei Ren biológus, a Kínai Tudományos Akadémia munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Eddig nem bizonyították a tükröződést

Amikor az emberek csak simogatták a kutyákat, a csapat hasonló szinkronizációs mintázatokat figyelt meg, de ebben az esetben a szinkronitás a parietális agyi régióban volt erősebb.
Embereknél a frontális és a parietális agyi régiók aktivitása egyaránt összefügg a közös figyelemmel. Korábbi tanulmányok azt találták, hogy amikor az emberek megsimogatják a kutyájukat, a frontális lebeny aktivitása megugrik, ami a szakemberek szerint arra utal, hogy a gazdák nagyon figyelnek a háziállatukra és érzelmileg elkötelezettek. Eddig azonban nem bizonyították, hogy ez az aktivitás tükröződik a kutya agyában is.

Segített a matematika is

Az Advanced Science című folyóiratban publikált vizsgálatban amikor az embereket arra kérték, hogy simogassák meg a kutyákat és nézzenek a szemükbe, a kettőjük közötti agyi aktivitás még jobban összekapcsolódott, mint amikor csak simogatták vagy csak nézték az ebeket.
A kutatók egy speciális matematikai algoritmust alkalmaztak annak kiderítésére, hogy melyik agy vezeti ezt a ritmikus idegtáncot: az emberé vagy a kutyáé.

A csapat összekapcsolta az egyes ember-kutya interakciók adatait és megállapította, hogy az emberi agy kezdeményezte a párosított neurális aktivitást. A vizsgálat során az agyak közötti szinkronizáció nőtt az ember-kutya párok között, ami a tudósok szerint azt jelzi, hogy a két lény erősen kötődik egymáshoz. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában