Borzasztó

1 órája

Vandálmunka: rongálás a volt Központi Leánykollégiumnál - képekkel

Alig készült el a kivitelező a leánykollégium átépítésével, máris megjelentek a rongálók az épületnél. Vandálmunka, ami maguk után hagytak.

Szaniszló Bálint

Ilyen kívülről a felújtott miskolci központi leánykollégium

Fotó: SZB

A Miskolc és Én Facebook-csoport egyik tagja posztolta a következőt. "Nem való ide semmi, ami szép, vagy szép lehetne. Minek ide felújítás, amikor tele van a város primitív emberekkel. Vandálmunka."  

vandálmunka
Vandálmunka: graffiti csúfítja a falat

A posztoló nem másra gondolt, mint a Miskolc belvárosában lévő Központi Leánykollégium épületére, amelyet ezekben a hónapokban újíttatott fel és építtetett át a tulajdonos Avalon Centetr Kft.

Még be sem fejezték azonban a munkákat, az épület egyik falán ez a graffiti jelent meg.

Nem tudni, ki volt az "alkotója" a graffitinek és még azt sem tudjuk, mi lesz - lett - a sora a falfirkának, de nem túl szívderítő, hogy egy frissen felújított épület erre a sorsra jut. 

Vandálmunka: így látták kommentelők

A kommentelők sem rejtik véka alá véleményüket:  

Az egész város tiszta egy graffiti tenger, borzasztó, hogy minden elcsúfitanak vele. Hogy mi a jó és szép ebben, érthetetlen. Ez engem is idegesít, hogy tele a város primitív emberekkel, akkor minek kamerarendszer, ha semmi intézkedés nem történik.

Azt nem értem, miért nem hajandó a magasságos hatóság elkapni és megbüntetni ezeket a hernyókat? Rahedli pénzünkért felszereltek százvalamennyi kamerát, még egyszer annyiból létrehoztak egy központot, majd folyamatosan fizetjük a felügyelő személyzetet.

Ennek ellenére nem bukott még egyetlen falfirkász sem meg, arról nem beszélve, hogy ezért aztán a büntetés is elmarad. 

Ez ugyanaz a baromarcú lehetett, aki a Patak utcai téren fújta telibe a mélygarázs légkivezető aknájának csiszolt mészkőlap felületét ugyanilyen színnel, ugyanilyen formavilággal. Nagyon sok kártérítést fog fizetni, ha elkapják.

vandálmunka
Vandálmunka: Így néz ki a graffiti a falon
Fotó: olvasó

Döntöttek és eladták 

Ahogy a boon.hu írta, a miskolci közgyűlés 2023 tavaszán döntött úgy, hogy értékesíti a belvárosban évek óta üresen álló központi lánykollégium épületét. Még az előző, dr. Kriza Ákos vezette önkormányzat elképzelése volt, hogy a volt kollégiumépületből egy szupermodern, A-kategóriás belvárosi irodaépületet alakítanak ki a szomszédos iskolaépülettel (Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum) együtt. A tervek elkészültek – 5 milliárdos költségvetéssel –, a közbeszerzési eljárást követően már kezdődött volna a kivitelezés előkészítése, ám a 2019-es városvezetésváltás után nem valósult meg a beruházás.

Később felmerült, hogy a leánykollégium felújításához magánbefektetőt keresnek, aztán az értékesítés mellett döntött a városvezetés, ám nem jártak sikerrel.

A miskolci közgyűlés tehát újra napirendjére vette az ügyet, a főépületre és a konyhaként szolgáló hátsó nyúlványra szeretettek volna vevőt találni, és mindezekért legalább bruttó 455 millió forintot kapni.

Arról jó ideig nem volt biztos információ, hogy egyfajta apartmanházként lakhatási célokat szolgálna az épület, vagy A-kategóriás irodaház funkciót kapna. Kiderült: apartman komplexum épül a kollégium helyére. 

Bontottak, építettek 

A szakemberek először a bontási munkálatokat végezték el – ez tavaly év végén kezdődött el – ma már hozzáfoghattak az újjáépítéshez is: hamarosan megújul a központi leánykollégium épülete a miskolci belvárosban, a Palóczy utcában. Tehát modern, belvárosi apartman hotel komplexum formájában születik újjá az épület, minden a tervek szerint halad. A beruházással megújul a külső, megújul a belső, korszerű fűtés és hűtés készül az épületben, amit megújuló energiával is táplálnak.

Annyi bizonyos, hogy gőzerővel folynak, folytak a munkálatok a Központi Leánykollégiumnál. Már augusztusban az épület környékét rendezték a munkások. Várakozóhelyeket alakítottak ki autóknak, és visszavitték a volt kollégiumépület elé az Ülő nő címet viselő szobrot, amely Nagy István János 1970-ben készült alkotása.  Az is kiderült már, hogy mi a neve a Központi Leánykollégiumból születendő új épületnek: Central Residence Apartmanok.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában