Aradi vértanúk

2 órája

Nem csak hősök, szerelmes férjek is voltak

Tudta, hogy az egyik aradi vértanú, Dessewfy Arisztid családja az éj leple alatt az árokból emelte ki a holttestet, majd lábait levágva egy bőröndben csempészték ki, hogy méltóképpen eltemethessék? Az aradi vértanúk életét és halálát dr. Propper Valéria előadása kevésbé ismert történetekkel árnyalta szerda délután a Felvidék Házban.

Gárdonyi Edina

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Az aradi vértanúk legendás élete és haláluk című előadásban a közönség bepillantást nyerhetett a vértanúk magánéletébe dr. Propper Valéria irodalomtörténész segítségével. A közönség számos kevésbé ismert történetet hallhatott az 1849-ben kivégzett hősökről.

Az aradi vértanúk kevésbé ismert történetei

Emberi mivoltukban közelítem meg őket, mert katonák voltak, hősök lettek, de szerető családapák és szerelmes férjek is voltak

 – mondta az irodalomtörténész a boon.hu-nak, hozzátéve, hogy a csaták eseményeiről és a kivégzésekről sokat tud a nagyközönség, de a családjuk gyászáról, a hátramaradt feleségek és gyerekek szenvedéseiről már kevesebbet.

A nézők hallhattak arról, hogy a kivégzések után egyes családtagok titokban megszerezték a hozzátartozóik holttestét. Dessewffy Arisztid családja például az éj leple alatt szállította el testét, majd lábait levágva egy bőröndben csempészték ki, hogy szülőhelyén, a felvidéki Margonyán méltóképpen eltemethessék. Dr. Propper Valéria más, hasonló történeteket is felelevenített, mint például Damjanich János esetét, akinek holttestét felesége nagybátyja, Csernovics Péter vásárolta meg a hóhértól, és titokban temette el Mácsán, saját birtokán, a kastély kertjében.

Nem csak tizenhárom

A vértanúk földi maradványainak végső sorsa is szóba került. 

A vértanúk közül tizenegynek a földi maradványait – Kiss Ernő eleméri és Dessewffy Arisztid margonyai nyughelye kivételével – Aradon, az aradi vértanúk emlékművében kialakított kriptában helyezték örök nyugalomra 1974. október 6-án

– ismertette az irodalomtörténész. 

A résztvevők megismerhették többek között Schweidel József történetét, akinek fia, Schweidel Béla, szintén Aradon raboskodott, és akit Haynau táborszernagy örökbe akart fogadni, mivel nem volt fiúgyermeke. Az előadás nemcsak a tizenhárom ismert aradi vértanúra tért ki, hanem a kevésbé ismert vértanúkra is, valamint Batthyány Lajos miniszterelnök és utolsó előttinek kivégzett Damjanich János tábornok történetét a szokottnál is részletesebben mutatta be.

Híres magyar nők legendái

Az előadásaimban az asszonyok oldaláról közelítem meg a férfiak tetteit 

– mondta dr. Propper Valéria, akinek fő kutatási területe a híres magyar nők legendái és rendszeres előadó határon túli magyar lakta településeken is. Azzal kapcsolatban, hogy mennyi idő volt, amíg az előadáson elhangzott, kevésbé ismert információkat kutatta, elmondta:

Éveken keresztül érleltem magamban a gondolatot, hiszen tisztában voltam azzal, hogy nagyon kevés anyagot fogok találni, nagyon sokat kell majd kutatni. Volt olyan, hogy egy könyvből egyetlen mondat volt, ami számomra fontos információt tartalmazott. Nagyjából egy évig tartott összeállítani az előadás anyagát.

A Felvidék Ház  következő programján, november 13-án Pósa bácsira emlékeznek zenés est keretében, ahol közreműködik többek között Pósa Judit, a Pósa Lajos Társaság elnöke, valamint a rimaszombati Mákvirág együttes – ismertette Mács Ildikó, a Felvidék Ház vezetője.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában