Terhek

2 órája

Kiderült, mennyit dolgoznak valójában a cégvezetők

Sok magyar vállalkozó számára a mókuskerékből való kitörés szinte lehetetlen. A cégvezetők szinte teljesen leterheltek.

Boon.hu

A cégvezetők magányossága

Fotó: Klaus Vedfelt

A magyar cégvezetők jelentős része túlterhelt, mivel képtelenek kiszabadulni a vállalkozás mindennapi ügyeiből. Egy friss kutatás szerint egyes vezetők hetente akár 60 órát is dolgoznak, mert nincs, aki átvegye tőlük a feladatokat, akik a gondolkodásukat továbbvinnék. Ennek következtében sokan úgy érzik, mintha folyamatosan egy mókuskerékben lennének. 

cégvezetők
Hiába a cégvezetők nagy fizetése, a test és a lélek is kéri a maga részét
Fotó: Getty Images

A helyzetre azonban van megoldás: az első Szabad Cégvezető Konferencián sikeres vállalkozók osztják meg tapasztalataikat arról, hogyan építették önjáróvá cégüket a nulláról.

Leterheltek a cégvezetők

A boon.hu a kutatással kapcsolatban megkereste Bihall Tamást, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Iparkamara elnökét, aki elmondta, hogy a vállalkozói világ egy olyan létforma, amely egész nap tart, így a cégvezetők feladata rendkívül sokrétű. 

A vállalkozás legyen kicsi vagy nagy, minden döntése a cégvezetőn múlik, ami folyamatos szolgálatot jelent

– hangsúlyozta. 

Példaként említette: a pénzügyeket, személyi ügyeket és további tevékenységeket. Sok munkavállaló azt gondolja, hogy a munkaadók keveset dolgoznak, pedig a valóság ennél sokkal keményebb. A Harvard Business Review kutatása szerint egy átlagos cégvezető heti munkaideje 62,5 órára tehető, amelybe beletartoznak a hétvégék és még a szabadság alatti munkavégzés is.

Sok a feladat

Magyarországon sincs ez másként. Piroska Gyula, a Seminar Consulting alapítója rámutatott, hogy a koronavírus-járvány pozitív következményei közé tartozott, hogy a vállalkozások elkezdtek tartalékokat képezni, és tudatosabbá váltak a jövőbeli nehézségekkel szemben. Azonban továbbra is rendszerszintű problémát jelent, hogy a cégvezetők nem tudják átadni a feladataikat. 

A cégvezetők gyakran annyira túlterheltek, hogy már nem is a jövőre koncentrálnak, hanem megpróbálják utolérni magukat. Sokan még évek, vagy akár évtizedek múltán is a termelésben dolgoznak, ahelyett, hogy felülről irányítanák a folyamatokat 

– mondta a szakértő.

A hatékonyság a cél

Azt is kiemelte, hogy Magyarországon a cégvezetők jellemzően többet dolgoznak, mint az alkalmazottaik. Számukra a munka nem ér véget délután, sokan még otthon is folytatják a teendőiket. 

Szerinte a probléma egyik oka, hogy nem tudnak megbízható vezetőket kinevelni, akik helyettük elvégeznék a feladatokat. Egyrészt hiányoznak az eszközeik ehhez, másrészt nem találnak olyan munkatársakat, akik az ő gondolkodásmódjukat követnék, így állandó kontrollt kell gyakorolniuk. 

Még ha egyes feladatait át is adja egy cégvezető, gyakran több kollégát jelöl ki rá, mert úgy gondolja, hogy ő maga hatékonyabb náluk. Viszont egy nap neki is csak 24 órából áll, és ha ragaszkodik ahhoz, hogy mindent maga csináljon, sosem szabadul ki a vállalkozás rabigájából. Fontos felismerni, hogy a cég van a vezetőért, nem pedig fordítva

– hangsúlyozta a szakértő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában