Tudományosan

10 órája

Egyházzenei konferencia is társult a kórustalálkozóhoz

A tudományos előadásokat úgy szervezték meg, hogy különböző felekezetek képviseltethessék magukat.

Boon.hu

Egyházzenei konferencia a Zenepalotában - A képen Oláh Gábor karnagy, a baptista teológia docnese

Fotó: Vajda János

A konferenciának a Zenepalota adott otthont szombaton, a Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó szervezői, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Kara és a Miskolci Kulturális Központ rendezte meg. A kórustalálkozó programja ugyanis többféle művészeti eseményt kínált az érdeklődőknek, így szerepelt zsoltáréneklő verseny és rendhagyó kóruspróba is a színes programok között, a konferencia mellett. 

egyhazzene006
Egyházzenei kórustalálkozó és konferencia a Zenepalotában. A képen: Oláh Gábor karnagy, a baptista teológia docnese
Fotó: Vajda János

A konferencia előadói érdekes témákkal készültek

„Az egyházzenei kórustalálkozó jubileumi évét ünnepeltük, ennek kapcsán a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának a közreműködésével hoztuk létre ezt a konferenciát, ahol öt felekezetnek a történészei, zenészei tartottak többek közt előadást, valamint volt kerekasztal-beszélgetés Flach Antal vezetésével a délutáni órákban" – mondta Veczán Pálné, a kórustalálkozó szervezője a boon.hu-nak. 

Dr. Bubnó Tamás, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola docense Boksay János huszti zeneszerzőről, politikusról is beszélt előadásában. Dr. Bence Gábor, az Evangélikus Kántorképző Intézet vezetője speciálisan evangélikus műfajokról tartott előadást. A református egyházzene kialakulása volt a témája Berkesi Sándornak, aki a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának nyugalmazott főiskolai docense, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagy. Dr. Kelemen Áron római katolikus bencés szerzetes a Rómában létező bizánci énekkultúráról tartott előadást. Oláh Gábor, a Baptista Teológia Akadémia docense pedig az anabaptizmus képviselőinek műveiről beszélt a hallgatóságnak. 

Egyházzenei kórustalálkozó - zeneszerzői pályázat nyertesei

A konferencia résztvevői nem maradhattak szombaton sem zeneszó nélkül, ezért délután 5-től ősbemutató hangversenyt tartottak a Belvárosi evangélikus templomban, ahol a zeneszerzői pályázat díjnyertes művei csendültek fel először közönség előtt.

„A 30. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó alkalmából hirdettük meg a zeneszerzői pályázatot, összesen 31 pályamű érkezett be elbírálásra. Négy kategóriában hirdetett a zsűri eredményt, egynemű és gyermekkarok, versmegzenésítés kategóriában, valamint a capella vegyeskarok és hangszeres kísérő vegyeskarok körében. Fontos megemlítenünk, hogy két különdíjat is meghirdettünk, mégpedig a zeneszerzői díjat és a közönség díjat” - mondta Veczán Pálné. 

A zeneszerzői pályázat díjazottjai tehát a következők:

Első díjat versmegzenésítésben Kovács Szilárd kapott, a hangszeres vegyeskaros kategóriában pedig Balázs Ferenc lett az első helyezett. Az a capella vegyeskarok kategóriában Mezey Martina nyert, az egynemű és gyermekkarok kategóriában Zoller János.

Második helyezett a hangszeres vegyeskari kategóriában Nagy Csaba Zoltán, a capella vegyes karokban Flach Antal, versmegzenésítésben Lendvay Péter, egynemű és gyermekkarok kategóriában Nagy Csaba Zoltán. 

A harmadik helyezést dr. Nikodém Géza nyerte el a hangszeres vegyeskaros kategóriában, a capella kategóriában Zoller János, versmegzenésítésben Mezey Martina, egynemű és gyermekkarok kategóriában Nagy Csaba Zoltán két műve is. 

Különdíjat kapott továbbá Kovács Szilárd a versmegzenésítés kategóriában, valamint Flach Antal az egynemű és gyermekkarok kategóriában.

 

Az Egyházzenei Kórustalálkozó zárásaként pedig, hangversenyt szerveznek október 20-án, délután négy órától ugyancsak a Belvárosi evangélikus templomba, Veczán Pál halálának 20. évfordulójának alkalmából.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában