Születésnapi ünnepség

2 órája

Hajléktalanszálló segíti a társadalom peremére kerülőket

Csütörtökön ünnepelték a Napfényt az Életnek Alapítvány 30. születésnapi ünnepségét. Az ünnepségen megemlékeztek a hajléktalanszálló elmúlt három évtizedéről.

Édes Richárd

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A hajléktalanszálló jubileumának rendezvényén beszédet mondott Matiscsák Éva, Miskolc alpolgármestere és Tóth József, az alapítvány elnöke. 

hajléktalanszálló, hajléktalan, Miskolc, társadalom, segítség
Tóth József, az alapítvány elnöke 30 év alatt sokat tett a miskolci hajléktalanszállóért. Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó.

A hajléktalanszálló segít a társadalom peremére kerülő embereken 

Matiscsák Éva alpolgármester kiemelte: 30 év az élet minden területén nagy idő. És elismerésre méltó a cél, hogy az alapítvány tagjai három évtizede hajléktalanokon, szegény embereken segítenek, ami az egész társadalom számára jelentőséggel bír:

„Ehhez töretlen elszántságra és magasszintű szaktudásra van szükség. A Napfényt az Életnek Alapítvány munkáját az elmúlt évtizedekben országosan is elismerték. Miskolc városában is fontos a társadalmi szolidaritás, az emberi minőség megőrzése.”  Korábban már írtunk arról, hogyan segítette az elmúlt évtizedekben a hajléktalan miskolci embereket az alapítvány. Itt még többet tudhatunk meg a Miskolc városában működő alapítványról. 

Orosz Atanáz, görögkatolikus püspök az áldását adta az alapítvány munkájára.

„Tóth József napfényt ad a hajléktalan közösségnek”

Lőrincz Nobert a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumi elnöke szerint a hajléktalanszállót fenntartó alapítvány nevét nem lehet a véletlennek tulajdonítani.

Mert ennek elnöke Tóth József maga a napfény, az életenergia ebben a közösségben, végtelen erőt ad a hajléktalanoknak és az alapítvány munkatársainak. Lőrincz Norbert a „szakmai pótapjának” nevezte a Napfényt az Életnek alapítványt vezető Tóth Józsefet, akitől számtalan értékes ötletet és tanácsot kapott a hajléktalanellátáshoz és az emberség tekintetében is.

„Egyfajta szemléletváltás figyelhető meg a mai hajléktalanellátásban. Nem az utcában kell gondolkodni: a hajléktalan embereket ideje bevinni az intézménybe, támogatott lakhatással is segíthetünk neki. Közös felelősségünk, hogy minél több hajléktalan esetében az utcai segítséget intézményi ellátásra cseréljük.”

Lőrincz Norbert fontosnak nevezte, hogy Miskolc városában a Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat mellett a Napfényt az Életnek Alapítvány is részt tud venni a hajléktalanok helyzetének enyhítésében.

Lépésről lépésre fejlődött a hajéktalanszálló 1994 óta

Dr. Breitenbach Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház műszaki igazgatója kiemelte, hogy a Napfényt az Életnek Alapítvány már 1994-ben elkötelezte magát az önhibájából vagy azon kívül lecsúszott emberek életvitelének segítése mellett, hogy visszavezessék a hajléktalan miskolci embereket a társadalom közösségbe, a normális és élhető környezetbe:

„1994-ben itt, az egykori laktanya épületében már működött a nappali melegendő és a 24 órás egészségügyi centrum. Hamarosan jelentkezett az igény az újabb fejlesztésekre, létrejött a fertőtlenítő állomás. Aztán megtörtént a főépület földszinti részlegének megvásárlása. Itt létfontosságú volt a higiénés szempontok követése és az energiagazdaságos feltételek biztosítása.”

Az energiatakarékosság jegyében a Napfényt az Életnek Alapítvány munkáját fotovoltaikus napelemes rendszer segíti. Jelenleg 100 fő részére biztosítanak nappali ellátást. Két lakást vásároltak 4-4 fő részére, hogy ezzel visszavezessék őket a társadalomba. Dr. Breitenbach Sándor szerint központi jelentőségű az ellátottak nyomon követése, az ellátás értékelése, mert csak így tehető komfortosabbá és fejlődőképesebbé a hajléktalanszálló Miskolcon. Dr. Breitenbach Sándor kiemelte az alapítvány elmúlt három évtizedében Tóth József kuratóriumi elnök szerepét, aki évről évre mindig pozitívan építette a közösséget, szerinte nélküle az intézmény nem tartana ott, mint most.

  1. Harmincadik születésnapját ünnepelt a Napfényt az Életnek Alapítvány.
  2. 1994 óta segítik a társadalomba való visszatérésüket. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában