Megoldás

3 órája

Idős korban, hetven felett is a neten

Idén már három foglalkozást tartottak a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban. A számítógépes foglalkozások egyre népszerűbbek az idős emberek körében.

Szőke Ariadné

Számítógépes foglalkozások idős embereknek: a hagyományos könyvtári szolgáltatásokon túl - mint könyvek kölcsönzése, digitális tartalmak tanulmányozásának lehetősége, előadások szervezése, különböző rendezvények helyszíne – számítógépes alapfokú foglalkozásokat is szerveznek az időskorúak részére. 

Számítógépes alapfokú idős foglalkozás a II. Rákóczi Ferenc könyvtárban
Számítógépes alapfokú foglalkozás idős embereknek a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban 

Számítógépes foglalkozások is vannak idős embereknek

„Könyvtárunkban már több éve zajlanak alapfokú számítógépes foglalkozások, főként idősek, szépkorúak részére. Kis létszámban tartjuk, mert úgy mindenkire egyenként jut idő és jobban meg tudjuk mutatni a célzott feladatokat, illetve sokkal nyitottabbak a jelenlévők is. A számítógépes foglalkozások három órát vesznek igénybe” – tudtuk meg Csernikovics Grétától, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár csoportvezetőjétől. 

Az a tapasztalat, hogy mivel egyre több idős él egyedül, távol a családjától, neten tartják a kapcsolatot a családtagokkal.

A számítógépes foglalkozásoknak többek között ez is a célja, hogy megtanítsuk az időseket a social media felületek kezelésére, facebook, whats app, messenger üzenetek használatára.

Még mindig sok idős hivatkozik arra, hogy nem ért a nethez

Fontos kiemelnünk, hogy napjainkban az egyik legfontosabb kérdés az adatbiztonság. Egyre gyakrabban találkozhatunk adathalász csalókkal különböző média felületeken vagy akár hirdetésekben.

Nagy hangsúlyt fektetünk a számítógépes foglalkozások keretén belül az adatbiztonsággal kapcsolatos információkra, továbbá az online ügyintézési módok alkalmazására

 – mondta a csoportvezető. – Azokkal az idősekkel, akik már rendelkeznek ügyfélkapuval és használják is a mindennapokban a hivatali ügyintézés során, csupán felelevenítjük a már tanultakat.

A számítógépes foglalkozások keretén belül még az e-mailek kezelésével, tárolásával kapcsolatos információkat is megmutatjuk, valamint a hivatalos levelek fogalmazásához alapvető tájékoztatást nyújtunk, hogyan kell használni a word dokumentumot. A számítógépes foglalkozásokon megismerhetik az online vásárlás biztonságos szabályait, mivel gyakori, hogy az idősek online rendelnek, például színházi jegyeket és egyéb bérleteket. 

A kiscsoportos foglalkozások lehetővé teszik, hogy mindenki sorra kerül

„Könyvtárunkban az idősek segítséget kérhetnek az internetes, online kérdőívek kitöltésében is, jó példa erre a népszámlálás, illetve a led csere program. Tehát elmondhatjuk, hogy mind az internet használatában, mind a könyvek kölcsönzésével kapcsolatban segítséget nyújtunk az időseknek - nyilatkozta Csernikovics Gréta, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár csoportvezetője a boon.hu-nak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában