Ezt kell tudni!

2 órája

Kutya gázolás esetén egyértelmű a felelősség és tennivaló

Utána jártunk, milyen felelősség, büntetőjogi követelmény lehet egy baleset és az utóélete során. A rendőrség álláspontját egy konkrét kutya gázolás és a közösségi oldalon emiatt született posztok kapcsán, de általánosságban használható információkkal kértük.

Horváth Imre

Az autókban is súlyos károkat okozhat egy kutyával való ütközés

Fotó: Manuel Breva Colmeiro

Szerda este elgázolt egy autó egy kutyát Miskolcon a Petőfi térnél. Az eset egyik szemtanúja szerint a sofőr észlelte, hogy elütötte a kutyát, azt egy darabig tolta maga előtt, majd áthajtott rajta, ennek ellenére nem állt meg, sőt nem is lassított. A baleset szemtanúja, egy másik autós a közösségi oldalon közzé tette ezt, kiírva a gázoló autó típusát, színét és rendszámát is, sőt egy fotót is posztolva az autóról -, amelyet állítása szerint hosszan követett, villogott, dudált neki, de nem sikerült megállítania. A kutya gázolás a közösségi oldalon is hullámokat vetett. 

kutya gázolás
A közösségi oldalon még fotót is közzétettek a balesetező autóról, amelyet a kutya gázolás után követtek
Forrás: Facebook

A poszt alatt elég vegyes hozzászólások születtek, többen a halálát kívánták a sofőrnek, de olyan is akadt, aki szerint túlzó az autós ilyen szintű hibáztatása egy olyan esetben, amiről nem tehetett, és amely egyébként este, szakadó esőben történt. A két véglet között alapos vita alakult ki, a hozzászólók információi szerint egyébként a kutya életben maradt, sőt miután kiderült, hogy kölykei lehetnek, azokat is megkeresték az állatvédők.

Ki a hibás egy kutya gázolás esetén? 

Az eset többféle aspektusban sok kérdést felvet, amelyekkel a vármegyei rendőr-főkapitánysághoz fordultunk. Elsőként arra voltunk kíváncsiak, mi a helyzet egy ilyen balesetnél? Ha egy autós közúton, szabályosan közlekedik, elé fut egy kutya (vagy más állat) és azt elüti, akkor ki a hibás? Számonkérhető-e a kutya tulaja? Hibáztatható-e az autós? Meg kell-e állnia a sofőrnek, ha állatot gázol? Kell-e bárhová bejelentést tennie egy ilyen baleset után? Kié a felelősség? 

Janasóczki Attila rendőr alezredes, a főkapitányság sajtószóvivő elmondta, Ha kutya (egyéb állat) fut a szabályosan közlekedő autónk elé, akkor minden esetben a kutya gazdája a felelős. Hasonlóan ahhoz, amikor a portáról kiszökött, póráz nélkül sétáltatott kutya megharap, megtámad valakit. Az állattartó felelőssége, hogy úgy tartsa, sétáltassa az állatot, hogy az ne tegyen magában, vagy másban kárt, ne okozzon balesetet. Ilyen esetben az is megtörténhet, hogy balesetezik az autós, amiben kár keletkezik, vagy rosszabb esetben emberi sérülés lesz a baleset eredménye – ilyenkor akár a közlekedés biztonságának veszélyeztetése, bűncselekmény is fennállhat. Ilyen esetben az állatvédelmi törvény alapján feljelentést is tehet a rendőrség a kormányhivatal felé és ők bírságot szabhatnak ki az állattartóra.

Ha gázolásnál az állat elpusztul, és a test helyzeténél, méreténél fogva balesetet okozhat, akkor ezt jeleznie kell a gázoló autósnak a közútkezelő, vagy akár a rendőrség felé, ellenkező esetben az autós részéről is lehet felelősségre vonásra számítani. A szóvivő hozzátette: ilyen esetekben az állatkínzás lehetősége nem szokott fennállni, hiszen ahhoz szándékosság kell, ami egy vétlen gázolásnál nem áll fenn. Az inkább erkölcsi, morális kérdés, hogy az autós megáll-e, segítséget nyújt-e az állatnak, vagy gondoskodik-e a test eltávolításáról.

Ne próbáljunk megállítani egy autót!

Érdeklődtünk arról is, a konkrét eset kapcsán, hogy mennyire volt veszélyes, vagy esetleg törvénybe ütköző az, hogy a szemtanú hosszan követte a gázoló autóst, villogott, dudált neki, megpróbálta megállítani.

Ennek kapcsán Janasóczki Attila elmondta, volt már rá példa, hogy valaki távolról követte egy bűncselekmény elkövetőjét és így segített a rendőrségnek az elfogásban. Azt azonban semmiképpen sem javasolják, hogy valaki üldözni, megállítani próbáljon egy másik autóst, mert ezzel balesetveszélyt okozhat. Jelezzük a hatóságoknak, hogy mi történt, de a saját és más biztonságát ne veszélyeztessük! Kitért arra is, hogy hang, illetve fényjelzést a Kressz szerint csak baleset elkerülése érdekében adhatunk, más esetben nem. Így még az is szabálysértésnek számít, amikor egy ismerősre rádudálunk közlekedés közben, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet, nem, hogy az, ha valakit így próbálunk megállítani.

Mit tehetünk közzé?

Azt is kérdeztük, nem követ-e el valaki szabálysértést, vagy bűncselekményt, ha közzé tesz egy posztban minden adatot egy autóról bűncselekménnyel vádolva a sofőrt, ami alapján beazonosítható az autó? Erről a szóvivő azt mondta el, ha nem lehet következtetni az adott személyre, akkor nem követünk még el bűncselekményt. Azonban ez érzékeny terület, ami esetén – az adott körülményektől függően – becsületsértést is elkövethetünk, amit magánindítvány keretében terjeszt elő a sértett. De akár a rágalmazás is megállhat bizonyos estekben.

Egy korábbi cikkünkben összeszedtük, hogyan előzhető meg, kerülhető el a vadgázolás, ezek a jótanácsok kutya gázolás esetére is hsznoak lehetnek. 

Ha megtörténik a baj, és elgázolják a kutyánkat, vagy mi szeretnénk segíteni egy elütött állaton, akkor ezekre érdemes figyelni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában