boon.hu video

2 órája

Tűzből mentettek Abaújszántón

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei településen találkozott több szervezet is. A Nemzetközi gyakorlat során ugyanis határon átívelő együttműködést gyakoroltak.

Szőke Ariadné

Fotó: Vajda János

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Tűzoltó Szövetség konzorciumban három, Kassa-környéki járás településének, Tornának, Makrancnak és Restének az önkénteseivel, valamint a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetével és több polgárőr szövetséggel valósította meg a Nemzetközi gyakorlatot. Miskolcról érkezett még a Spider Mentőcsoport Támogatói Egyesület és a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola. A Nemzetközi gyakorlatot Abaújszántón pénteken és szombaton tartották meg. 

Nemzetközi gyakorlat Abaújszántón
Abaújszántó, Nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Tűzoltó Szövetség szervezésében Fotó: Vajda János

A Nemzetközi gyakorlatokat szimulálták

„A Nemzetközi gyakorlat keretén belül imitált gyakorlatokat hajtottunk végre, amely a szlovák-magyar Visegrádi alap támogatásával valósult meg. Határon átívelő együttműködést gyakoroltunk Makranc, Torna és Reste tűzoltó egységeinek közreműködésével, valamint az önkéntes tűzoltó egyesület, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Tűzoltó Szövetség tagjainak segítségével. A tegnapi nap folyamán, október 18-án délelőtt indult el a Nemzetközi gyakorlat, a káresemények bemutatása pedig reggeltől estig, 0-24 óráig zajlott. Összesen 15 káreseményt szimuláltunk, 18 kárhelyszínen. A Nemzetközi gyakorlat Abaújszántó teljes területét érintette, többek közt a Patay-kastélynál, Gibártnál és Boldogkőváralján. Természetesen az életszerűséget figyelembe véve tartottuk meg a gyakorlatokat, így láthattunk kigyulladt lakóházból és vízből való mentést, közlekedési balesetet és árvízi eseményeket" – nyilatkozta dr. Varga András tűzoltó alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Tűzoltó Szövetség elnöke a boon.hu-nak. 

Nemzetközi gyakorlat Abaújszántón
Több önkéntes vett részt a gyakorlatokon a Katasztrófavédelem munkatársai mellett Fotó: Vajda János

Több mint kétszáz fő vett részt

A tűzoltószövetség elnöke kitért arra is, hogy a jelen lévő egységek képességeiket úgy tudják a leginkább érvényesíteni, ha másokkal közösön vesznek részt a káresemények felszámolásán. Megtudtuk azt is, hogy a nemzetközi gyakorlaton 200 fölötti létszámmal hajtanak végre beavatkozásokat, a program irányításában további 25 fő vesz részt és kizárólag csak önkéntesek. Az eseményen a hivatásos katasztrófavédelmi szerv szabadnapos állománya segíti a szakszerű feladatok ellátását. A nemzetközi gyakorlat célja, hogy az itt jelenlévő egységek minél több tapasztalatot szerezzenek és szakmailag minél inkább felkészültek legyenek – a váratlan eseményekre megfelelő módon tudjanak reagálni. „Extrém élethelyzetek azok, amikben helyt kell állnia az egységeknek, ilyen például egy eltűnt személy keresése, vagy mélyből a magasba történő mentés, de akár a bajba jutott légi jármű keresése és mentése is" – tette hozzá az elnök. A rendezvényen tanúi lehettünk egy kigyulladt ház oltási folyamatának, valamint egy közlekedési balesetben való mentésnek is. 

„Makrancról érkeztem és azért vettem részt a gyakorlaton, hogy a magyarországi tűzoltókkal elsajátítsuk a szükséges tapasztalatokat és elmélyítsük a tudásunkat, összesen 18-an érkeztünk” – mondta Szabó László tűzoltó.

Nemzetközi gyakorlat Abaújszántón
A résztvevők megtanulták egy-egy mentés munkafolyamatát Fotó: Vajda János 

Egyéb segítséget is kaptak

„A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezete projekt partnerként vett részt a Nemzetközi gyakorlaton. Az imitált feladatokat az ifjúsági önkénteseink látják el, összesen 13 fővel képviseltetjük magunkat, akik rendszeres képzésben részesülnek és megtanulják, hogyan kell szerepelni az ilyen jellegű baleseteknél. A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezete szolgáltatja a két nap során kávézási, teázási lehetőséget, továbbá ásványvízzel és csokoládéval is készültünk, a jelen lévő egységek számára – tette hozzá Molnár Marietta, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezetének területi koordinátora.

 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában