Szerencse

3 órája

Nincs vészhelyzet Kazincbarcikán

Szimulációs gyakorlatot tartottak a kazincbarcikai városházán. Egy sérült tartálykocsi miatt veszélyes anyag került a levegőbe Kazincbarcika környékén, mint kiderült nincs vészhelyzet Kazincbarcikán.

Boon.hu

Szerencsére csak gyakorlat volt...

Forrás: Kolorline

Mint kiderült, mindez egy vészhelyzet elhárítási terv része volt, ahol a szakemberek, a város polgármestere és az ezzel megbízott civilek azt tekintették át, hogy éles helyzetben hogyan kell gyorsan és hatékonyan együttműködni. Továbbá céljuk volt, hogy a lakosságot pontos információkkal lássák el, miközben a helyzetet is gyorsan kezelik és megoldják -adta hírül a Kolorline hivatalos oldala. Ki kit hív, ki miről egyeztet – ez is a gyakorlás része volt a nem éles helyzetben. A Külső Védelmi Terv gyakorlat arra van kitalálva, hogy a vészhelyzet esetén minden gördülékenyen menjen.

Vészhelyzet esetén védelmi terv gyakorlása a kazincbarcikai városházán. Forrás: Kolorline
Vészhelyzet esetén védelmi terv gyakorlása a kazincbarcikai városházán.
Forrás: Kolorline

Védelmi terv vészhelyzet esetére

A vészhelyzet képzeletbeli volt, vagyis nem került veszélyes anyag Kazincbarcika levegőjébe. Szitka Péter polgármester a gyakorlaton a BorsodChem illetékesétől kapott első kézből tájékoztatást. 

Veszélyhelyzet esetén a szakszervek a Katasztrófavédelemmel és az operatív törzs irányításával a különböző mentési és elhárítási feladatokat teszik meg, különböző központi irányítás mentén 

- olvasható a Kolorline oldalán. 

A gyakorlaton szakemberek és civilek működnek összehangoltan közre, hogyha bekövetkezik egy előre nem látható vészhelyzet, mindenki a tőle telhető maximumon tegye a dolgát. „A mostani gyakorlaton azt feltételeztük, hogy egy klórlefejtő megsérült és szivárgás van, erre készültünk fel ismertette Szent-Királyi László, a Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. A gyakorlatnak az a célja, hogy az irányító törzsnek, amit a városnak kell létrehoznia, valamint az együttműködő társszerveknek a munkáját begyakoroljuk. Így ha tényleges veszélyhelyzet lenne, akkor felkészültek tudunk lenni." számolt be a Kolorline. 

Vészhelyzet esetén védelmi terv gyakorlása a kazincbarcikai városházán  Forrás: Kolorline.hu
Vészhelyzet esetén védelmi terv gyakorlása a kazincbarcikai városházán 
Forrás: Kolorline.hu

Vészhelyzet elhárításában résztvevő hivatalos szervek 

Évente többször is tartanak Külső Védelmi Terv gyakorlatot Kazincbarcikán, ahol a fő koordináló a Katasztrófavédelem, mellette a polgármester, a mentők, a rendőrök, az ÁNTSZ, az önkormányzati rendészek, a Városháza illetékesei, a Borsodchem szakemberei, vagyis civilek és egy-egy szakma képviselői működnek együtt összehangoltan.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában