Helyi közélet

2019.04.10. 12:07

A falu, ahol nyolcan laknak

Gagyapáti - A falugondnok mindenkire vigyáz, a polgármester tervezget, Biri néni pedig elmondja a véleményét.

Gagyapáti - A falugondnok mindenkire vigyáz, a polgármester tervezget, Biri néni pedig elmondja a véleményét.

Se iskola, se óvoda, se bolt, se kocsma, se posta, se orvosi rendelő. De ha lennének, se lenne nagy forgalmuk, hiszen Gagyapáti­ban mindössze 8-an laknak. Két nyugdíjas és hat fiatalabb. Ők azok, akik úgymond életvitelszerűen itt tartózkodnak. Bogoly János, az abaúji település polgármestere mégsem gondolja azt, hogy egyszer csak kihal a falu, mert egyre többen fedezik fel maguknak festői szépségét, madárcsicsergős nyugalmát. Megveszik az üresen maradt házakat vagy építkeznek, mások vendégházat nyitnak.

– Ez a jövő. Üdülőfalu leszünk lassan – jegyzi meg a polgármester. Hozzáteszi: vásárolnának itt több házat is, de némelyiknek rendezetlen a tulajdonosi viszonya, vagy olyan sok hitel van rajta, hogy nem érné meg megvenni.

Bakancsos turistáknak

A település vezetésének is vannak tervei. Az egykori iskola épületét szeretnék turistaházzá alakítani, a bakancsos turisták örömére, csak előtte fel kellene újítani az épületet. Pályázniuk kell, hogy legyen rá forrás. Azt viszont büszkén meséli Bogoly János, hogy a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése évekkel ezelőtt megtörtént. Szintén pályázati pénzből, mert egyéb bevételünk nem nagyon van.

Egy kis sétára hív bennünket a polgármester és Gagyapáti falugondnoka, Bükk-Nánási Dávid. Nem lesz hosszú séta, hiszen egyetlen utcáról van szó.

A falu nyugati határán kis faház áll. Megtudjuk, príma kis vendégház ez, szaunával, kádas és dézsafürdővel. Az egyik itt élő vállalkozó építtette. Ha hosszú hétvége van, akkor hirtelen tele lesz a falu, épp az ilyen modern vendégházak miatt. A falu közepén hatalmas park, rajta egy fedett tér. Itt lehet közösségi programokat szervezni. Rendeztek már a faluban polgármesterek találkozóját, az elszármazott csenyéteiek is itt gyűltek össze, de van, amikor egykori tsz-vezetők találkoznak Gagyapátiban, vagy az encsi rendőrök tartanak sportnapot.

– Itt lakik a vállalkozó – mutatja a polgármester. – Mellette két elhagyott ház, elég rossz állapotban. A következő tulajdonosai kijárnak, de csak hétvégén, mert művelik a kertet, és méheik is vannak. Mellette megint magányos ház, csak néha néznek rá a tulajdonosok. A következőben egy idős néni lakik, hétvégén eljönnek hozzá az unokái. A következő ház kertjében találkozunk a 80 éves Biri nénivel, azaz Kavalecz Jánosnéval, aki épp ültetget. Az ő férje volt Gagyapáti első polgármestere. Nem kell sokat kérdezgetni, árad belőle a szó.

Jó is meg nem is

– Nem jó itt lakni, magunkra hagyatva. Muszáj ültetni valamit, egy kis hagymát, retket, zöldséget. Valamit csinálni kell – mutatja a már szépen soroló zöldhagymát. Aztán mégiscsak meggondolja, és bizonygatja, hogy szeret itt lakni. Itt él lassan 60 éve. Persze nem mindennel elégedett. Szeretett volna egy kis támogatást kapni az önkormányzattól vetőmagra, és a lesüllyedt járdát is meg kellene csináltatnia valakivel. A közmunkások munkája pedig némi kívánnivalót hagy maga után Biri néni szerint.

Továbbsétálunk Gagyapáti főutcáján. Újabb ház, amit megvásároltak, kicsit felújították, de csak ritkán jönnek ki az új tulajdonosok. Aztán egy magányos épület, ami az unokákra maradt, de nekik nincs idejük kijárni a faluba. A következő ingatlant debreceniek vették meg, ők csak a hosszú hétvégeken jönnek.

Az utca bal oldalán jobb a helyzet. Ott egy szép, felújított parasztházat látunk, amire egy második szintet is építettek. Mellette egy vendégház, aminek szikszói tulajdonosa van. Fent, a domb­oldalon áll még két ház, de azok is üresek. A vendégház mellett újabb magányos épület, aztán egy újabb, aminek arnóti tulajdonosa van, ő szépítgeti, javítgatja. A mellette lévőt hétvégi háznak használják, majd az utca végén egy vendégház és egy rönkház áll őrt. Utóbbinak még nem találta meg a funkcióját a tulajdonosa.

Bár kicsi falu, de kiderül, az ingatlanárak nem annyira kicsik. Egy felújításra váró parasztházat 8 millió forintért vettek meg nemrég szlovák emberek.


Falubusszal könnyebb

Tulajdonképpen a falugondok vigyáz a gagyapátiakra, hiszen ő is itt él. Minden reggel meglátogatja az időseket, megkérdezi, akar-e valaki boltba vagy orvoshoz menni. Van, aki Dávidra bízza a vásárlást, de ő váltja ki a gyógyszereket, és ő hozza az ebédet is. Tőle tudjuk, hogy van ugyan buszjárat a faluban, naponta kétszer, de egyszerűbb a falubusszal elintézni az ügyes-bajos dolgokat. És ami fontos: figyelnek egymásra. Rögtön feltűnik, ha egy idegen autó gurul be a településre.


[related-post post_id="4142702"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában