Helyi közélet

2012.11.19. 15:28

A rejtélyes komlóskai vár

Komlóska - Több ezer éves leletek is előkerültek a komlóskai ásatások során.

Komlóska - Több ezer éves leletek is előkerültek a komlóskai ásatások során.A leletek tanúsága szerint Komlóska és környéke már több ezer évvel ezelőtt is lakott terület volt – derült ki a komlóskai Solymos váránál folytatott régészeti kutatások során.

A Tolcsvák vára

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy több ezer évvel ezelőtt már vár állt volna a Komlóska melletti Pusztavár-tetőn. A várat valószínűleg a 13. század második felében építtethette a Tolcsva-nemzetség valamelyik tagja.

Solymos vára az 1400-as években sajnos elpusztult, de egyre pontosabb képet kezdünk arról kapni, milyen lehetett fénykorában – mondja Köteles László, Komlóska polgármestere. – A 2000-es évek elejétől folynak a területen ásatások, amelyeknek az intenzitását természetesen nagymértékben befolyásolja az, hogy mennyi forrást tudunk erre keríteni. Jelenleg a Gaál-Mlakár Viktor által vezetett munkák során addig jutottunk el, hogy megkezdhettük az állagmegóvást. Ennek során 30 ezer kilogramm falazóhabarcsot építettünk be a várfalba.

600 millió hiányzik

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ezt a várat nem rombolták le, nem hordták szét az építőanyagot, így a várat egykor alkotó valamennyi kő a területen található, így teljes mértékben rekonstruálható lehetne a vár. 600 millió forint kellene az újjáépítéshez, és összesen egymilliárd forintból egy látogatókomplexumot lehetne létrehozni, ami tovább növelné a térség turisztikai vonzerejét, hiszen láthatóak lehetnének egyebek mellett azok a közel ötezer éves leletek is, amelyek tömegével kerülnek elő az ásatások során. Egy ilyen jellegű műemlék megsokszorozhatná a Zemplénbe látogató turisták számát.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában