Helyi közélet

2017.06.02. 10:02

A szakemberhiány gond a borsodi acéliparban

Miskolc - Nagy szükség van a jól képzett szakemberekre az acéliparban. Együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetem az ISD Dunaferr Zrt., illetve az ÓAM Ózdi Acélművek Kft.-vel csütörtökön. 

Miskolc - Nagy szükség van a jól képzett szakemberekre az acéliparban. Együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetem az ISD Dunaferr Zrt., illetve az ÓAM Ózdi Acélművek Kft.-vel csütörtökön. 

Az együttműködés célja a Műszaki Anyagtudományi Kar Vas- és Acélmetallurgiai Intézeti Tanszékén folyó oktatási és kutatómunka támogatása.

Szükségük van egymásra

A szerződés létrehozásában a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés (MVAE) működött közre, a két cég és az egyetem közötti együttműködés létrejöttét pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által létrehozott támogatási rendszer tette lehetővé.

Az együttműködési megállapodást az egyetem rektora, dr. Torma András, míg az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. részéről Bartha Imre ügyvezető igazgató, az ISD Dunaferr Zrt. oldaláról pedig dr. Sevcsik Mónika, RMS- és HR-igazgató látta el kézjegyével.

Az eseményen jelen volt dr. Móger Róbert, a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés igazgatója, dr. Horváth Zita, az egyetem korábbi általános rektorhelyettese, jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára és a műszaki anyagtudományi kar több vezető oktatója.

Dr. Torma András hangsúlyozta: az egyetemnek szüksége van a gazdasági élet szereplőinek támogatására, míg a cégeknek jó szakemberekre. Ennek megfelelően a támogatást a vas- és acélipari szakemberek képzésére fogják fordítani.

Munkahelyet szeretnének biztosítani a végzett mérnököknek, ami a működésükhöz létfontosságú, így bíznak benne, hogy az eddig is jó kapcsolatot még hosszú távon tudják ápolni a Miskolci Egyetemmel, mondta dr. Sev­csik Mónika.

– Egy acélipari válság közepén gondoskodni kell arról, hogy fenntartsuk a hazai versenyképességet. Már a kormány is látja, hogy lépni kell, cselekvési stratégia készült. Máris elkéstünk, de még nem elveszett ügy az acélipar lejtmenetre kerülésének megállítása – jegyezte meg Bartha Imre, egyben fordulópontnak nevezte az aláírást.

Duális képzésben is

Az aláírást követő szimpóziumon a házigazda Műszaki Anyagtudományi Kar bemutatkozását követően az aláíró cégek vezetői mutatták be az acélgyártás munkaerőigényét a cégük szemszögéből, majd dr. Horváth Zita tartott elő­adást a hazai műszaki felsőoktatás aktuális helyzetéről, illetve jövőbeni feladatairól.

Elhangzott az is, hogy a két cég a korábbi és a most megkötött K+F és egyéb együttműködési megállapodások mellett a kar szerződött duális partnerei is tárt karokkal várják az érdeklődő diákokat. A Műszaki Anyagtudományi Kar pedig oktatási tevékenységet is folytat a vállalatoknál.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában