Hajléktalanság

2019.05.12. 14:30

Az első év a fordulópont a hajléktalanok életében

Jubileumát ünnepelte a Vöröskereszt Baross Gábor utcai hajléktalanszállója.

Detzky Anna

Diákok a nyílt napon

Fotó: Bujdos Tibor

Egyhetes rendezvénysorozattal emlékezik meg 25 éves fennállásáról a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének Hajléktalanokat Gondozó Központja, amely a városban a legnagyobb és legrégibb hajléktalanellátásban tevékenykedő intézmény. Ennek részeként május 7-én nyílt napot tartottak érzékenyítés és a hajléktalanszállók kapcsán felmerülő negatív előítéletek lerombolása céljából. Az eseményen a Baross Gábor utcai intézet zegzugait és a lakók környezetét szakmai vezetéssel tekinthették meg a miskolciak. A délutáni terepbejáráson Grubert Roland megyei igazgató elmondta, hogy május 8-a a Vöröskereszt és Vörös Félhold nemzetközi mozgalom világnapja, és a szervezet idén százéves.

 

Ingyenes alapok

A szállóban igénybe vehető lehetőségekről a nappali ellátásra szolgáló helyiségben hallhattak a látogatók.

– Kezdetben csak átmeneti szálló és népkonyha volt itt. Mára valamennyi, a hajléktalanok számára nyújtható szolgáltatást működtetjük – mondja Duberné Dunavecski Éva intézményvezető. – A városban egyedül mi biztosítunk ingyenes alapszolgáltatásokat, amelyek közé tartozik a 100 férőhelyes nappali melegedő reggel 8-tól este 18 óráig, utcai gondozószolgálat, hétfőtől péntekig egy tál meleg ételes népkonyha és éjjeli menedékhely 320 fő részére, amelyre 15-15 fős hálók állnak rendelkezésre. Szakosított ellátásaink pedig az átmeneti szállás és idősellátás.

Egyre több a nő

Az intézmény egyedülálló abban, hogy a nők előtt is megnyitotta a kapuit.

– A kezdetekben még nagyobb számban férfiak kényszerültek hajléktalanszállóra, mára már csak a lakók 60 százalékát teszik ki. A férfiak legtöbb esetben válás következtében kerülnek be. Esetleg munkahely elvesztése vagy egyéni élet tragédiája okozza, hogy fedél nélkülivé válnak. Emellett az utóbbi időben a hajléktalanellátásban sok a pszichiátriai beteg, amire nem vagyunk felkészülve. A hölgyek általában családon belüli erőszak elől menekülnek, de többen jönnek állami gondoskodásból és büntetés-végrehajtásból is. Sajnos az utóbbi években fix emberek jönnek be az éjjeli menedékhelyre, akik között a legtöbbnek van érettségije, szakmája és némelyek diplomásak. Mi 60 fő részére közmunka-lehetőséget biztosítunk, képzéseket, fogászati kezelést és étkezési hozzájárulást. Viszont azok a hajléktalanellátásba bekerülők, akik pár évet eltöltenek itt, már nem igazán tudnak visszaintegrálódni a társadalomba – hangsúlyozta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában