Helyi közélet

2018.02.01. 18:45

Baráthegyi Kincsestár: Ahol a fogyatékkal élő kihúzza magát

Miskolc - Hivatalosan is átadták a baráthegyi kincses­tárat a Szimbiózis Alapítványnál.

Miskolc - Hivatalosan is átadták a baráthegyi kincses­tárat a Szimbiózis Alapítványnál.

A Földművelésügyi Minisztérium, a Hungarikum Bizottság és Miskolc Megyei Jogú Város támogatásával valósította meg a Szimbiózis Alapítvány a Baráthegyi majorság területén található várépületében az „Élő Kalendárium – Baráthegyi Kincsestár” programot.

Őrölni, sütni, köpülni

Ennek lényege, hogy a három éve átadott Diósgyőri Játszóvárban és környezetében egy Interaktív Népi Kézműves Tárházat alakítottak ki. A régi vidéki élet során használt tárgyak bemutatása mellett több komplex folyamatot ki is lehet próbálni. Így például a magtárból vékában vételezett búzát szőtt zsákban, talyigán el lehet tolni a magtisztítóig, utána a malomban kézi erővel meg lehet őrölni, a százéves teknőben összegyúrni, dagasztani, majd a kemencében a cipókat kisütni. De lehet fél óra alatt saját kötelet verni, lábhajtású faesztergán fakupát készíteni, papírt meríteni, gyertyát önteni, vagy mézesbábos ütőfával huszárt, tükrös szívet, babát, országcímert süt­ni, a kecskéből fejt tejből sajtot készíteni és vajat köpülni, a bátrabbaknak pedig kézi hajtású pörkölővel lángot vetni.

A fejlesztést ünnepélyes keretek között szerda délelőtt adták át, V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrár­fejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára részvételével. Az államtitkár beszélt az értékmentő és értékteremtő munkáról, amely a Szimbiózis Alapítványnál folyik.

– Jó valamit alkotni, és ez különösen igaz az ételre. Itt pedig nemcsak végignézhetik az őrléstől a sütésig a kenyérkészítést az itt élők és az ide látogatók, de ki is próbálhatják, ami különösen értékes a mai világban, amikor a félkész termékek vásárlása hódít, és szinte már senki nem készít tésztát, vagy süt kenyeret. De igazi különlegessége a helynek, hogy a kézművességhez kerülhetünk közel. Mennyivel értelmesebb dolog itt bemutatni a mezőgazdasági eszközöket, mint egy olyan lelketlen múzeumban, ahol nem lehet hozzá sem érni – hangsúlyozta V. Németh Zsolt. Hozzátette: a hagyományokat nem ápolni és őrizni kell, hanem megélni, és nem lehet csak úgy megörökölni, hanem meg kell tanulni, itt pedig éppen erre van lehetőség.

– Nagy lépés ez a beruházás, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a régmúlt idők mesterségeit, a hozzá tartozó eszközöket, szerszámokat megismerhessük, és átadhassuk az újabb generációknak. Büszkék vagyunk rá, hogy Miskolc helyi értéktárának a Baráthegyi Majorság is a részese lett, köszönjük az alapítvány vezetésének, tagjainak, szponzorainak, hogy az áldozatos munkájuknak köszönhetően ma részesei lehetünk ennek az átadásnak – mondta Hubay­­ György önkormányzati képviselő a város nevében.

– Három házban negyven fogyatékkal élő ember lakik, akiknek munkát szerettünk volna biztosítani, méghozzá igazi értékteremtő munkát. Reggel az értelmileg akadályozott ember kinyitja a tyúk­ólat, kiszórja a magot, majd délután, amikor behozza a két szakajtó tojást, egy kicsit egyenesebben jár: ezt én hoztam a közösségnek – beszélt a munkájukról Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke.

Turizmus

Elkezdtek a turizmus felé is nyitni, tavaly kétezer vendégnapot regisztráltak. Ezért épült a vár is, és ehhez jött a minisztérium pályázati lehetősége, amellyel most a kincsestár is megvalósult. A hivatalos átadás során szalagátvágásra is sor került, de egy erdélyi népi hagyományt is felelevenítettek: egy cipót szeltek meg, majd megsózva bevitték a várba, hogy beköltözzön a gazdagság.


A családokat is várják

A Baráthegyen olyan családokat is fogadnak egy hétre az egész országból, akik fogyatékkal élő gyerekeket nevelnek, sokszor ezek egyszülős családok, alacsony szociális szinten. A gyerekeket bevonják a majorság életébe, a családok pedig pihennek, támogatást kapnak. Megvan már az építési engedély a családbarát panzióhoz is, az alapítvány beadta a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz a pályázatát hozzá. Mint korábban ennek kapcsán Jakubinyi László elmondta: egyedülálló módon olyan panziót szeretnének, ahol a nagycsaládos szülők pihenhetnek, miközben a gyerekeket interaktív programokkal lefoglalják.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában