Helyi közélet

2016.08.31. 10:47

Egy hely Borsodban, ahol nem laknak bűnözők

Kány - A polgármester szerint bizonyára sokan szeretnének olyan faluban élni, mint Kány.

Kány - A polgármester szerint bizonyára sokan szeretnének olyan faluban élni, mint Kány.

Mi lehet a jövője egy kicsinyke, Magyarország szélén fekvő falunak, ahol mindössze 47-en laknak életvitelszerűen. Kány polgármestere, Vaszily Szilárd szerint (merthogy Kányról van szó, itt jártunk a napokban) a turizmus lehet az egyetlen kitörési pont. Hiszen az erdőkkel ölelt kis településen bárki megpihenhet, aki belefáradt a város zajába, állandó nyüzsgésébe. De aztán a településen tett sétánk alatt kiderült, másban is reménykedhet a kicsinyke falu. Mondhatni, szerencsés helyzetben van abból a szempontból, hogy a szlovák határ mellett fekszik, hiszen így óriási az érdeklődés a Szlovákiában élők részéről az itteni ingatlanok iránt. Az utóbbi 10 évben megsokszorozódtak az árak.

Én Kányban születtem, itt nőttem fel. Vaszily Szilárd

– Jelenleg három család lakik a faluban, akik korábban Szlovákiában éltek, de összesen 12 ingatlannak van már határon túli tulajdonosa. Olyan telkeket is vásároltak, amelyeken már összedőlt a ház, azzal a szándékkal, hogy majd építkeznek rá. Vannak, akik csak hétvégi házat képzelnek ide, mások valóban itt szeretnének lakni. Nálunk jóval olcsóbbak az ingatlanok, mint Kassa környékén, és mivel a szlovákiai munkahelyek innen nincsenek távol, megéri itt lakni – meséli a polgármester.

Beilleszkedik

Hozzáteszi: a szlovákiai magyarok és szlovákok is könnyen beilleszkedtek a közösségbe. Részt vesznek a közös ünnepségeken és a templomi szertartásokon is.

Azt is megtudjuk, a település vészesen kezdett öregedni, de aztán jöttek a fiatalok, így most az itt élők 60 százaléka mondható idős embernek. Kány arról is híres, hogy nem lakik munkanélküli a faluban. Aki munkanélküli lenne, az közfoglalkoztatottként dolgozik. Ami pedig szintén irigylésre méltó, hogy évek óta nincs bűnözés a településen, nemrég írtunk is lapunkban erről. Ez részben annak köszönhető, hogy a kis zsáktelepülésen feltűnik, ha idegenek tévednek erre. Ha egy autó érkezik, annak biztos, hogy felírja valaki a rendszámát. A biztonságot azonban kamerarendszer is szolgálja, hiszen sosem lehet tudni.

Érzelmileg is kötődik

Vaszily Szilárd úgy véli, igazán jó polgármester csak az lehet, aki érzelmileg is kötődik a településéhez.

– Én Kányban születtem, itt nőttem fel, az édesanyám a mai napig is itt él. A családommal nem messze lakunk, Krasznokvajdán, mert a feleségemet a munkahelye odaköti. Kánynak híres szülöttje nincs, de a mai napig is jelen vannak azok az erények, amelyek lehetővé tették, hogy az emberek a legnehezebb időket is átvészeljék. Azt szoktam mondani, hogy kétféle ember létezik. Az egyik, aki már ellátogatott Kányba, és elbűvölte a falu szépsége, a másik még nem járt itt, de titkon épp ilyen lakóhelyről álmodozik – mondja félig tréfásan a polgármester.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában