Helyi közélet

2013.01.14. 08:14

Érdekességek a mai napról

850 éve ezen a napon 32 éves korában - valószínűleg mérgezés következtében - meghalt II. László magyar király.

850 éve ezen a napon 32 éves korában - valószínűleg mérgezés következtében - meghalt II. László magyar király.1131-ben született II. (Vak) Béla magyar király és Ilona szerb hercegnő gyermekeként. 1137-ben apjától a "Bosznia hercege" címet kapta. Egy káplán és egy magister irányította a nevelését az udvarban. 1152 körül bátyjától, II.Gézától önálló hercegi állást kapott, amellyel nem elégedett meg. 1159-ben sikertelen összeesküvést szőtt bátyja ellen, majd a Bizánci Birodalomba menekült. II. Géza halála után, 1162 júniusában került trónra Manuél bizánci császár támogatásával. Július 15-én koronázta királlyá Mikó kalocsai érsek. Uralma rövid életűnek bizonyult.

323 éve Németországban, Nürembergben Johann Christoph Denner német hangszerkészítő feltalálta a klarinétot.

138 éve született Albert Schweitzer orvos, teológus, zenetudós, humanista filozófus. 1952-ben kapta a Nobel-békedíjat, amit 1953-ban vett át. "A Nagy Fehér Doktor" 1913-ban Közép Afrikába, Lamberénébe indul, hogy létrehozza a kórházat, melyet élete legfőbb célkitűzésének tekintett. A lamberenéi kórház évtizedek során, sok beteg embernek hozott gyógyulást és mentette meg az életét. Albert Schweitzer áldozatos munkája, azóta az önzetlen, feltétel nélküli humanitás szimbólumává vált. A II. világháború idején az Antant országai ott akadályozták tevékenységét, ahol tudták, csak mert német.

712 éve a budai várban meghalt III. András magyar király (1290-1301), az utolsó Árpád-házi király. Vele kihalt az Árpád-ház férfiága, amely a honfoglalás óta megszakítás nélkül uralkodott. Az utolsó Árpád-házi királyok uralkodása alatt néhány nagy vagyonú főúr (oligarcha) kezébe került a hatalom, akik az ország egyes részeit (pl. Csák Máté a Felvidék nyugati részét) fejedelmek módjára kormányozták. A fiatalon meghalt IV. (Kun) László királynak nem volt fiú utóda. Már csak egyetlen férfi örököse volt az Árpád-dinasztiának, II. András (Endre) király unokája, III. András, aki Itáliában élt és nevelkedett. Tudatosan készült királyi feladatára, házi oltárán az Árpád-házi szentek emlékeit és képeit őrizte (ezek most Svájcban, a Bern Múzeumban láthatók). 1298-ban a megingott rend és a királyi hatalom helyre állítására, valamint az ország határainak és függetlenségének biztosítására törvényeket hozott. Az Árpád-házi dinasztia leányági örököseinek viszályában a cseh Vencellel és a bajor Ottó herceggel szemben a nápolyi Anjou-család tagja, Károly Róbert győzedelmeskedett. Az oligarchia letörésével egyesítette és újjászervezte a magyar államot.

99 éve Henry Ford bevezette az autó összeszerelő futószalagot. A bevezetés következtében a gyártási idő 12 óráról 93 percre csökkent. A futószalag nem Ford találmánya. Két magyar mérnök, Galamb József és Farkas Jenő is részt vettek a T-model tervezésében. A gépkocsi bolygóműves sebességváltója és elektromos gyújtóberendezése is Galamb elgondolásai szerint készült. Az ő találmánya a szerelőszalag is.

72 éves Faye Dunaway amerikai színésznő (Don Juan De Marco, Bonnie és Clyde, Arizonai álmodozók).

67 éves Nagy Feró rockzenész, a "A nemzet csótánya".

56 éve halt meg Humphrey Bogart amerikai filmszínész (Casablanca, A máltai sólyom, A Sierra Madre kincse).

139 éve meghalt Johann Philipp Reis német fizikus, a telefon feltalálója. A Hamburg melletti Friedrichsdorfban 40 éves korában halt meg. Feltalálta a hangok elektromos közvetítésére szolgáló eszközt, amelyet telefonnak nevezett el. 1861.10.26-án Frankfurt am Mainban, a Fizikai Egylet ülésén mutatta be készülékét, ami a zenét jobban közvetítette, mint a beszédet, így nem terjedt el. Az első használható telefonra 1876.02.14-én az amerikai Alexander Graham Bell jelentett be szabadalmat, és egy 8,5 km hosszú próbaszakaszt készített el. A telefon felfedezésének alapja a hanghullámok elektromos rezgéssé való átalakíthatósága és az a lehetőség, hogy elektromos vezetékeken keresztül közvetíthetők. Ha nem Bell szabadalmaztatja a telefont, lehet, hogy ma mobil-reisen beszélnénk egymással?

8 éve a Cassini űrszonda Huygens leszállóegysége leszállt a Titán holdon. A Titán a Szaturnusz gázbolygó holdja. A Szaturnusz felszínére nem lehet leszállni, ott akkora a nyomás, hogy minden földi szerkezetet összeroppantana. A gázbolygó központja feltehetően fémes tulajdonságú nagy nyomású gáz. A bolygónak (elképesztő nagysága miatt) a tömegvonzása is gyilkos lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában