Helyi közélet

2015.10.09. 13:16

Interjú: Dr. Almási Kitti

Miskolc - Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus volt, aki többek között mesélt a kezdetekről és nemrég megjelent könyvéről is a hallgatóknak.

Miskolc - Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus volt, aki többek között mesélt a kezdetekről és nemrég megjelent könyvéről is a hallgatóknak.

Szabi: Milyen emlékek kötnek Miskolchoz?

Dr. Almási Kitti: Régi a viszonyunk a várossal, hiszen amikor még képződtem és ph.D. hallgató voltam, illetve a klinikán dolgoztam, gyakran zajlottak Miskolcon pszichiátriai konferenciák, úgyhogy akkor napokat töltöttünk itt. Nagyon jó időszak, és bulik voltak.

Szabi: Mesélj picit a kezdetekről hiszen, ha jól tudom először a jogot kezdted el?

Dr. Almási Kitti: Tizennyolc éves koromig nem annyira volt elképzelésem mi is szeretnék tanulni. Édesapám vágya volt, hogy próbáljam meg a jogot, bár nem volt bennem nagy elhivatottság a dolog iránt, de szerettem volna neki megfelelni így elmentem felvételizni, és az írásbeli után a szóbeli megmérettetésen ért egy olyan rossz élmény, ami után már nem is folytattam ezt a vonalat. Tatai lány vagyok, a felvételiztető tanár pedig halkan megjegyezte, hogy ide kevés az, ha valaki vidéken kitűnő tanuló volt. Minden rosszban van valami jó, szóval ez volt az a pillanat az életemben, ami aztán a jó sors felé terelt. Ezután Ausztriában dolgoztam egy évig bébiszitterként, ahol a nő pszichológus volt, a férje pedig testbeszédet oktatott felső vezetőknek. Nagyon érdekelt a dolog így elmentem egy-két tréningjére, ami elég nagy hatással volt rám. Következő évben beadtam a jelentkezésemet az egyetemre,ahová elsőként felvettek. 1998-ban végeztem aztán az ELTE pszichológus szakán, ezt követően 2003-ban phD fokozatot szereztem és rá egy évre 2004-ben a klinikusi szakvizsgát is megcsináltam. Közben 2000-től az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben dolgoztam Lipótmezőn a pszichiátriai ambulancián. Mindig is a gyakorlathoz vonzódtam és praktizálni szerettem volna.

Szabi: Az elején drogproblémás emberekkel foglalkoztál, azóta pedig leginkább párkapcsolati szakértőként ismerhetünk, hogyan jött a váltás?

Dr. Almási Kitti: Igen voltam drogambulancián is. Később amikor az addiktológiai rész érdekelt, egy ideig ebbe az irányba mentem, viszont azt éreztem, hogy nem ez az utam. Idővel aztán a szexuális bántalmazást elszenvedett nők és férfiak terápiája töltötte ki az időm nagy részét. Lipótmezőn ismerkedtem meg a hangulat és szorongásos zavarok terápiájával, jelenleg pedig ez tartoz(ott)ik a fő terápiás területeim közé. A magánpraxis az amiben már leginkább párkapcsolati kérdésekkel keresnek meg a páciensek.

Szabi: Hogyan jött az egyre gyakoribb média szereplés?

Dr. Almási Kitti: Ez legalább tizenkét évvel ezelőtt történt,amikor egyik kolléganőm behívott egy rádió interjúra, ugyanis egy témában nem volt annyira járatos. Ott aztán kiderült,hogy jól megy a beszéd, szeretek is beszélni, nem vagyok izgulós, így egyre többet hívtak meg különböző helyre szakértőnek.

Szabi: A könyvíráshoz mi vezetett?

Dr. Almási Kitti: A Nyitott Akadémia hallott valahol, aztán pár évvel ezelőtt felkértek előadónak. Amikor egy-két alkalommal volt már náluk előadásom, mondták, hogy van egy négyszerzős könyv amiben nagyon szeretnék, hogy én írnám az egyik fejezetet, így indult a kapcsolatunk. Az első önálló könyvem három évvel ezelőtt jelent meg "Hűtlenség" címmel, most pedig a "Bátran élni" c. az ami egy egészen friss dolog.

Szabi: Mit lehet tudnunk az új könyvedről?

Dr. Almási Kitti: A könyv alcíme Félelmeink és Gátlásaink leküzdése, ami rávilágít a mondanivalójára is egyben. Tulajdonképpen azt látom, hogy az emberek legtöbbje tele van szorongással, és csomó helyzetben úgy dönt, hogy inkább "nem". Emiatt pedig nem tudják élni az életüket. Az a célja ennek a könyvnek és az előadásnak, hogy picit oldjuk ezeket a gátlásaikat. Egy párkapcsolatban is megfigyelhető, ha tartunk attól,hogy a másik mit szól valamihez... és ezért inkább nem mondjuk, nem fejezzük ki azt az érzést, az mennyire gátolhat minket abban, hogy elmélyedjünk egy kapcsolatban.

Szabi: Mitől maradunk hűségesek és mitől jó egy párkapcsolat?

Dr. Almási Kitti: A születésünket követő első időszak jelentősen befolyásol minket, valamint az első életévben kialakuló anya-gyerek kapcsolat minősége, a korai kötődés ugyanis az első, meghatározó mintánk arra, hogyan működik az, ha valakire rábízzuk magunkat. A korai tapasztalatok egy életre befolyásolják a párkapcsolatainkat,és a másik félhez való viszonyulásunkat. A mai világban sok sok inger ér bennünket. Az emberek ajánlatokat tesznek egymásnak, a közösségi portálokon ismerkednek, vagyis a nap 24 órájában azt éreztetjük, hogy meglévő kapcsolatunknak számtalan alternatívája van. De megtapasztalni annak az örömét, hogy amikor nem kell hazudnom, és valóban megbízhatok a másikban, akivel tényleg egy csapatot alkotunk, nos ez olyan dolog a mai világban, amit öröm megélni. De meg kell azt is említeni, hogy az emberek már nem nagyon küzdenek egymásért, ahogyan régen tették, vagyis nem feltétlen céljuk az, hogy megtartsanak egy kapcsolatot, ha már elkezd döcögni. Van aki "társas magányban" él azaz benne marad a kapcsolatban,azért mert nem hiszi, hogy jobb lehet de a meglévőn sem javít. Az a jó kapcsolat, ami által többek leszünk, nem pedig kevesek.

Szabi: Tervek?

Dr. Almási Kitti: Szinte biztos, hogy lesznek még könyvek ugyanis most kezdek rákapni igazán az ízére és arra, hogyan kell írni, valamint milyen témákat érdemes megragadni szóval most legalább három új ötletem is lenne. Az új könyv sikeréből látszik, már megismertek annyira az emberek, hogy már bizalmat szavaznak.

Szabi: Köszönöm a beszélgetést, további sikereket Neked!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában