Helyi közélet

2015.10.27. 11:01

Interjú: Monofade

Miskolc - Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere a Monofade dj/producer páros tagjai voltak, akik meséltek hamarosan megjelenő kislemezükről is, mely decemberben lát majd napvilágot egy Londoni kiadónál.

Miskolc - Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere a Monofade dj/producer páros tagjai voltak, akik meséltek hamarosan megjelenő kislemezükről is, mely decemberben lát majd napvilágot egy Londoni kiadónál.

Szabi: Mikor és hogyan kerültetek közel az elektronikus zenéhez?

MT: 1991-et írtunk. Az egyik gyerekkori barátom hívta fel a figyelmem egy akkoriban népszerű rádió show-ra, ahol csupa új hangzású, elektronikus zene kapott szerepet. Azonnal szerelmes lettem szinte az összes korai house zenébe. A következő mérföldkő Sasha – Sanfrancisco című albuma volt. Roppant újszerű és megfoghatatlan. Ekkor voltam 15 éves és tudtam, hogy nekem is ezt az utat kell járnom.

A kezdet roppant nehéz volt. Nem jártam zeneiskolába, nem ismertem a számítógépet sem. Az első szoftver, amit használtam az a barátom gépén futott. Ez a Propellerhead’s Reason –je volt. Elvarázsolt a komplexitása, bonyolultsága. 2 hónap telt el mire hangot tudtam vele előállítani. Később vásároltam könyveket és magam jöttem rá a dolgok működésére. Ez egy lassú, de kétség kívül roppant izgalmas tanulási folyamat volt a számomra. A környezetemben senkit nem érdekelt a zeneszerkesztés, így segítséget sem kaptam.

NL: Egészen fiatal korban kezdődhetett. Ha jól emlékszem hét éves lehettem, amikor megkaptam az első kazettámat, ami egy Scooter kazetta volt. Tizen-egynéhány évesen egy Nick Warren mix azonban teljesen megváltoztatta a zenei ízlésemet, onnantól nem volt megállás. Rabjává váltam az akkori progressive house-nak, ami addig mélyült, hogy rájöttem ezt kell csinálnom. Kezdetben rengeteg rossz zenét írtam, mai füllel elég viccesek lennének ezeket visszahallgatni. Majd később találkoztam Zoltán Hedrickkel, (Snake Sedrick aka Son-Tec) akitől lestem 1-2 trükköt. Valamint Tomival is sok dolgot tanultunk egymástól és mai napig is így van. A fejlődés a legfontosabb ebben a szcénában.

Szabi: Monofade néven Deep House, House és Nu Disco zenéket raktok egybe. Mióta tart a közös munka és mit lehet tudni a formációról?

Monofade: A Monofade formáció 2013 nyarán alakult, egy Manchester melletti kis városában. Tulajdonképpen egy baráti beszélgetésként indult a történet. Kiderült, hogy mind a ketten imádjuk az zenét, mind hallgatni, mind írni/szerkeszteni – kinek, ahogy tetszik. Gyakorlatilag már az elején körvonalazódott, hogy valami egyedi hangzást szeretnénk létrehozni. Persze, mindenki ezt mondja, de mi komolyan is gondoljuk a dolgot. Viszonylag gyorsan megtaláltuk a közös „hangot” Lacival és durván 4-5 hónap alatt el is készült a Taking Over c. kislemezünk, Forteba remixével. Megjelnés után két nappal, már az amerikai Proton rádióban hallhattuk vissza. Leginkább a Deep House és a Nudisco stílusok állnak hozzánk közel, de gyakran kitekintünk a Tech House és a Techno világában is. Úgy gondoljuk, hogy kellően naprakészek vagyunk a zenei világ forgatagában, amit természetesen kamatoztatunk is a munkánk során.

Szabi: Mikor várható friss megjelenés?

Monofade: December hetedikén fog megjelenni egy négy számos kislemezünk a londoni Capital Heaven Records gondozásában.

Szabi: Tervek?

Monofade: A jövőbeli terveink roppant egyszerűek. Szeretnénk elérni, hogy a zenéink eljussanak a lehető legjobb kezekbe, minél több és nagyobb kiadókhoz. Valamint nem csak produceri oldalunkat, hanem Dj szettjeinket is meg szeretnénk mutatni a nagyvilágnak. Mostanában egyre nagyobb igény mutatkozik az igényes underground zene iránt világszerte. Mondhatni a kisebb klubokban a reneszánszát éli. Ennek szeretnénk mi is a részesei lenni.

Szabi: Köszönöm Srácok!

Monofade: Köszönjük Szabi!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában