Helyi közélet

2018.08.16. 11:15

Izgalmas időszak előtt a Szimbiózis Alapítvány

Miskolc - Több projektet is bemutatott az alapítvány: a fogyatékkal élők felzárkóztatása a cél.

Miskolc - Több projektet is bemutatott az alapítvány: a fogyatékkal élők felzárkóztatása a cél.

A fogyatékkal élők munkaerőpiaci felzárkózását, a családok hétköznapi életének segítését és a majorság gazdaságosabb fenntartását tűzte ki célul a szervezet. A Szimbiózis Alapítvány különböző projektjeiről mesélt a Baráthegyi Majorságban.

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke mutatta be kezdeményezéseiket. Előbbi program három fázissal igyekszik javítani a fogyatékkal élők rehabilitációs foglalkozásait.

A sütve elem mézeskalácssütő manufaktúra kialakítását tűzte ki célul a Baráthegyi Majorságban. Egyedi figurákat terveznek gyártani, de a bevételszerzési lehetőség mellett integrációs célja is van a kezdeményezésnek. A majorságba kilátogató gyerekeknek fogyatékkal élő társaik tanítják meg az elkészítést.

További projektelemek

A másik két projektelem hasonló célokra épül. Piacra szánt gyümölcsöket és zöldségeket dolgoznak fel, illetve a termékekhez speciális ajándékdobozokat, csomagolópapírokat készítenek majd.

A sütéshez kapcsolódik a Mézes Miskolc, ami azzal egészíti ki a folyamatot, hogy a város jellegzetes épületeit formázzák meg a látogató diákok és a fogyatékkal élők. Később a műveket kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők.

A majorságban mobil tyúk-ketreceket építenek a következő projekt részeként, melyeket az országban 17 helyre adnak át, ezzel fogyatékos személyeket vonnak be. A tervek szerint a tyúkokkal törődés rendszert visz az életükbe, ez pedig segíti rehabilitációjukat, egyúttal bevételszerzési forrást is biztosít.

A Tyúk-lízing lehetőséget biztosít bárkinek, hogy kibérelje a „tyúkok szolgáltatásait”, azaz előre lefoglalja a megtojt tojásokat. A projekt része, hogy képzésen sajátítják el a gazdálkodás fortélyait a programba bevontak, majd az őstermelői igazolványt is kiváltják, ami biztosítja számukra, hogy termékeiket árulhassák.

Jakubinyi László szerint, a családok szempontjából egyik legfontosabb projektjük lesz a következő, a segítő „fecskéké”. Azoké a szakembereké, akiknek a szolgáltatásait elenyésző összegért vehetik igénybe a fogyatékkal élők családjai.

A sérültek számára szakmai felügyeletet biztosító kezdeményezés tehermentesíti a családokat, akiknek így lehetősége nyílik ügyeik intézésére vagy kikapcsolódni. Egy família átlag 30 óra felügyelettel élhet havonta, melyet a májusi indulás óta 10 család vett igénybe.

„Karrier-M Plussz”

A fogyatékkal élők munkaerőpiaci integrációját segíti az alapítvány, mivel elnökük szerint egyre nyitottabbak a foglalkoztatás iránt a cégek. Ugyanakkor a nyitottság mellett olyan emberekre van szükség, akik képesek is dolgozni. Ebben segítenek a szakemberek, például alapvető kompetenciák fejlesztésével: időre kell munkába járni, hogyan kerülhetőek el a munkahelyi balesetek, vagy egyszerűen egy modern önéletrajz közös megírásával.

Végezetül egy, a Baráthegyi Majorság gazdaságos fenntarthatóságát segítő projektet mutatott be Jakubinyi László. A telephely fűtését bio tüzelőanyaggal oldják meg, ehhez azonban szükség van a fa alapanyagra. Egy mindenki számára hasznos ötlettel oldják meg a brikettekhez szükséges utánpótlást. A megváltozott munkaképességűek ingyenesen szedik össze a fahulladékot Diósgyőrben, majd a majorságban működő technológiát felhasználva, tüzelőanyagot készítenek belőle.

ÉM-KCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában