Helyi közélet

2016.11.01. 10:34

Lebontják a Petőfi tér emblematikus épületét, de újjáépítik

Miskolc - Le kellett bontania a beruházónak a Petőfi tér 3. alatti teljes épület­együttest.

Miskolc - Le kellett bontania a beruházónak a Petőfi tér 3. alatti teljes épület­együttest.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, új tulajdonosa van a Petőfi tér 3. alatti emblematikus épületnek. A tervezett beruházás pedig egy hónapja a bontással el is indult. Első körben az épület hátsó részét bontották meg, és az eleje megmaradt volna, ám a hét elején teljesen elbontották az egykor szebb napokat látott emeletes épületet.

Életveszélyes volt

Lapunknak sikerült elérni az új – nevüket csak később vállaló – tulajdonosokat, akik elmondták, több oka is volt annak, hogy megvásárolták az épületet.

– Ős miskolci vagyok, már a két nagyapám is Miskolcon élt. Itt nőttem fel a környéken, így láttam az épület elmúlt hetven évét – mondja a tulajdonos hozzátéve: ezekből az évtizedekből az elmúlt kettő elég elkeserítő volt. De nemcsak az érzelmi szálak játszottak szerepet abban, hogy az épület fejlesztése mellett döntöttek, hanem az is, hogy a város frekventált helyén található.

A ház teljes korát nem tudják, de abban biztosak, hogy már az 1900-as években is a bontás előtti formájában állt. Mint mondják, azzal tisztában voltak a megvásárlásakor és a beruházás megtervezésénél, hogy lelakott állapotban van, azonban arra nem számítottak, hogy ennyire rossz a szerkezet állékonysága.

A bontás elkezdése után ugyanis egyre több problémába ütköztek, ami oda vezetett, hogy több hétre meg kellett állniuk és statikus szakvéleményt kérni az épület szerkezeti állapotáról. A szakvélemény a legrosszabb sejtésüket igazolta, és a szakember életveszélyessé nyilvánította a házat. Így gyakorlatilag választás nélkül maradtak, és le kellett bontaniuk a teljes épületet.

A tervek szerint

Ez persze nem kevés pluszköltséget és a kivitelezés szempontjából jelentős csúszást is okoz, ám ez nem tántorította el őket attól, hogy ragaszkodjanak az eredeti elképzelésekhez. Nem készült új terv, viszont a felmerült problémák miatt tervmódosításra van szükség, a cél továbbra is az, hogy az épület eredeti kubatúráját megőrizve készüljön el a fejlesztés. Ehhez például minden, még épen maradt stukkót elraktároztak, hogy később azt mintaként fel tudják használni az építkezés során. Megtudtuk azt is, az épület nem állt műemléki védelem alatt, így ez nem okozott további problémákat.

– Hosszú távú befektetésként gondoltunk az épületre, nyilván a megtérülési idő így megnövekszik, de elfogadtuk, ennyi áldozatot hozzunk a város egy emblematikus épületéért, hogy újra a régi fényében láthassák a miskolciak – teszi hozzá a tulaj­donos.

A ház története során közösségi épületként is funkcionált, például tánciskola is működött benne. Az új épület elkészülte után a tulajdonosok ezt a közösségi funkciót szeretnék újra visszaadni, így a földszinten egy rendezvénytermet szeretnének kialakítani.

Bérbe adják

– Bérbeadásban gondolkodunk, a rendezvényterem mellett az első emeleten és a tetőtérben kialakított, összesen 17, magas minőségű lakás és iroda tekintetében is. A bérbeadást szintén egy miskolci cég végzi majd, így teljesen helyi kézben marad az épület minden tekintetben – tették hozzá.

A tervmódosítás, illetve az, hogy jóval nagyobb építési munkára van szükség, mint azt tervezték, bizonytalanná tette a beruházás átadásának időpontját, de úgy vélik – ha rajtuk múlik –, két éven belül állni fog az épület.


Alaposan megbontották a Petőfi tér emblematikus épületét, ám most új életre kelhet

Miskolc – A Petőfi tér 3. szám alatti kétszintes ház az utóbbi évtizedekben önkormányzati bérlakásként funkcionált, lakóit azonban az elmúlt években kiköltöztették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában