Helyi közélet

2012.06.07. 13:42

Mégsem uzsorázott a gadnai polgármester

Encs, Gadna - Falubeli ellenségei akarták így lejáratni az őket többször feljelentő férfit és feleségét.

Encs, Gadna - Falubeli ellenségei akarták így lejáratni az őket többször feljelentő férfit és feleségét.

Megszüntette a nyomozást a közelmúltban az Encsi Rendőrkapitányság Lakatos Dezső gadnai polgármester és felesége ellen, mert a nyomozás addigi adatai szerint nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése és a nyomozás folytatásától sem volt várható eredmény.

Elmúlt év szeptemberében lapunkban mi is beszámoltunk róla, hogy a rendőrség őrizetbe vette a gadnai polgármester és feleségét, és ellenük uzsora-bűncselekmények miatt eljárást indított. A második ciklusát töltő Lakatos Dezsőt és feleségét három helybeli feljelentése alapján vonták felelősségre, otthonukban házkutatást tartottak. A feljelentők azt állították, hogy Lakatos Dezső kamatra adott ki pénzt a helyi cigányoknak, és két kifizetés között élelmiszerrel és más cikkekkel látta el őket. Amikor megjött a segély, az érintettek többszörös áron fizették ki az itt beszerzett portékát, egy csomag vágott dohányért például a valódi ár háromszorosát, 1500 forintot, egy kenyérét 600, húsz deka párizsiért 900 forintot adtak.

Egy másik feljelentő azt állította, hogy tíz ezer forintot kért kölcsön a polgármestertől, akinek egy hónap múlva 18 ezret kellett megadnia, majd amikor harmincezret kért, már 60 ezret kellett visszafizetnie, ám amikor felvetette, hogy esetleg nem adná meg a pénzt vagy nem fizetne kamatot, a feljelentő szerint a házaspár megfenyegette. Mivel Gadnán nincs bolt, a feljelentés szerint rászorulók Lakatos Dezső – egyébként engedély nélkül üzemeltetett – boltjában voltak kénytelenek vásárolni. A tanú azt is elmondta, hogy a polgármester felesége meghatalmazást íratott alá több helybelivel, és a pénzüket ő vette fel a folyószámlájukról. Egy harmadik tanú is azt állította, hogy a polgármester neki is kamatra adott kisebb-nagyobb összegeket kölcsön, és amikor szóvá tette a magas kamatot, megveretéssel fenyegette meg.

Házkutatás, letartóztatás

A feljelentés és a tanúvallomások hatására beindult a gépezet: rendőrök jelentek meg Gadnán, a polgármester lakásánál, és házkutatást tartottak. Azt a füzetet keresték, amelyikbe állítólag az adósságokat jegyzetelte a házaspár. A tanúk által leírt füzet ugyan nem került elő, de egy kisebb irka igen, amiben összegek és nevek voltak írva, illetve – egy-két nappal a házkutatás előtt kelt – metrós számlákat is találtak a rendőrök, ám az azokon szereplő élelmiszerek nem voltak a házban.

A rendőrök gyanúsítottként hallgatták meg a nyolcgyerekes polgármestert és feleségét, a bíróság pedig elrendelte előzetes letartóztatásukat. A házkutatás után egy héttel a három tanú közül kettő visszavonta vallomását, majd december közepén ismét elmentek a rendőrségre, hogy mégis inkább az első vallomásukat tartanák fenn. A rendőrök közben – a vádlott polgármester ügyvédjének kérésére – több mint egy tucat helybelit, és a krasznokvajdai rendőrőrs négy rendőrét is meghallgatta tanúként, akik valamennyien elmondták, hogy Lakatos Dezső polgármesterként sokat tett a falu közbiztonságának javítása érdekében, ezért az őt feljelentőket, illetve ellene tanúskodókat és családtagjaikat is többször feljelentette bűncselekmények és szabálysértések elkövetése miatt. Ezekből bírósági eljárás is lett, melyek végén elmarasztaló ítélet született. A tanúk azonban arról, hogy Lakatos Dezső és felesége uzsorázott volna, semmit sem tudtak. A pszichológus szakértők emellett megállapította, hogy a sértettek által elmondottak a valóságnak megfelelnek, azonban a világban való tájékozódásuk és mentális kontrolljuk gyenge, és alacsony intellektuális szintet képviselnek.

Bár a házaspár fontolgatja, hogy meghurcoltatásukért feljelentést tesz feljelentői ellen, egyszersmind hálásak is a falunak, mert míg előzetes letartóztatásban voltak, szinte minden ott élő aláírta azt a levelet, amiben csupa jót állítottak a polgármesterről és feleségéről.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában