Helyi közélet

2015.10.29. 16:50

Megújuló energia? Több mint a fele a használtnak

Miskolc - A biogáz és a biomassza után a geotermikus földhőt is kihasználta Miskolc.

Miskolc - A biogáz és a biomassza után a geotermikus földhőt is kihasználta Miskolc.A második olyan fűtési szezon kezdődött meg Miskolcon az elmúlt hetekben, amikor már teljes kapacitáson működik a geotermikus rendszer, ezzel 51 százalék fölé emelkedett a megújuló energiaforrások felhasználásának aránya a városban. Ez pedig nemcsak a környezetvédelem szempontjából fontos, de a földgáz felhasználáshoz képest olcsóbb energia-előállítást is biztosít a város számára.

A „menetrend”

Miskolc megújuló energiákat felhasználó projektjei a volt Bogáncs utcai hulladéklerakóban keletkező depóniagáz felhasználásával indultak, majd következett a biomassza fűtőmű a Kilián városrészben, ezt követte a szennyvíztisztító telepen megvalósult biogáz-projekt, illetve a sorban a legnagyobb, a geotermikus energia felhasználása. A 2013–2014-es fűtési idényben az Avas már a geotermikus hőre csatlakozva működött, a 2014–2015-ös idényre azonban megvalósult a fejlesztés kettes üteme is, amely a belvárost és több közintézményt érintett.

– Összességében a 2014–2015-ös fűtési szezonban a megújuló energiaforrások aránya 51,2 százalék volt a miskolci távfűtésben, amellyel 20,8 millió köbméter földgázt tudtak kiváltani és ennek révén 39,5 ezer tonna szén-dioxiddal került kevesebb a levegőbe – tudtuk meg Pásztor Imrétől, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetőjétől.

Újabb nagyfogyasztók

Közben pedig újabb nagyfogyasztók csatlakoztak a távhőrendszerre, ami tovább növeli a megújuló és zöldenergiával fűtött épületek arányát, ezzel még tovább csökkenti a város károsanyag-kibocsátását. Ilyen csatlakozó volt a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, valamint a Szent Ferenc Kórház, de ebbe a körbe tartozik a Centrum Apartman Hotel és a Miskolctapolcai Strandfürdő hőellátása is.

A számok tehát azt mutatják, hogy Miskolc jó úton jár a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés terén, de ezt erősíti például az is, hogy áprilisban megkapta a Green­novációs Nagydíjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában