Helyi közélet

2015.11.14. 12:37

Mi a kama? Egy miskolci sportág…

Miskolc - Kama: csapatjáték. Labdás sport. Helyi hagyomány. Érdekes történelmi kutatnivaló. És szórakoztató.

Miskolc - Kama: csapatjáték. Labdás sport. Helyi hagyomány. Érdekes történelmi kutatnivaló. És szórakoztató.

A kamát némelyek komának nevezik, pontosabban így emlékeznek rá. Aki ismeri, legtöbben régről idézik fel a kislabdadobálás élményét: a kamázás utoljára az 1980-as években volt divatban. És ami lényeges: kizárólag Miskolcon, illetve Borsodban ismerik!

Hogyan játszották?

A játék leírása röviden: teniszlabda-nagyságú játékszer kell hozzá, amit kézi- vagy kosárlabdapálya nagyságú játéktéren két kapuval felálló csapatok dobálnak egymásnak, gólszerzés reményében, felváltva. Az éppen védekező fél dolga, hogy a gólt elkerülje, a dobást kivédje. Ha ezt olyan ügyesen teszi, hogy a labdát még a levegőben elkapja valamelyik játékosa, az a kama, vagyis kamafogás – a sportág veleje!

Ekkor az illető csapat összebújva eldugja a labdát: valamelyikük a pólója, meze alá rejti, míg a társai ugyanúgy tesznek, mintha náluk volna. Szétrebbennek és a rivális kapuja felé indulnak. Azok meg feléjük futva szerelni (leérintéssel megállítani) igyekeznek őket, hogy minél távolabb maradjanak a támadók, mielőtt kapura dobni próbálnának. Ha bemegy, gól, ha nem, akkor folytatódik az eredeti (egész pályás) kapura dobálás.

Az Észak-Keleti Átjáró Egyesületnél úgy gondolják, ez egy kutatásra méltó egzotikus helyi hagyomány. Három-négy éve foglalkoznak a kama múltjával, elméleti tanulmányozásával, szabályrendszerének egyértelműsítésével, továbbá a két-három évtizede hanyatló népszerűség helyreállításával.

Épp egy önálló egyesület, a Zöld Meteor sportklub létrehozásán dolgoznak, amely egész biztosan a sportág első valódi hivatalos szervezete lesz.

- ÉM -


Indul az Észak-kupa

Az átjárósok az utóbbi években több iskolai minibajnokság megszervezésével – de még Erzsébet téri flashmobbal is – dolgoznak a folyamat visszafordításán. Idén november-decemberben egy több héten át tartó, az eddigieknél nagyobb szabású versenysorozattal lépnek magasabb szintre: több oktatási intézményt helyszínként használva tartanak egy-egy napos (délelőttös) bajnoki fordulókat, hetenként, 4-6 csapat részvételével, és a végén döntővel. Az első alkalom november 19-én, csütörtökön esedékes: reggel 9-es kezdéssel a kiliáni Fazola középiskola tornatermében.Érdeklődők, jelentkezők az egyesület címére, az [email protected] küldhetnek e-mailt.

A csapatok létszámát 7 főre vagy a fölé érdemes tervezni. Az Észak-Kupa versenysorozat végén lapunk serlegekkel díjazza az 1-3. helyezetteket.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában