Helyi közélet

2018.04.20. 10:52

Muhi csata emlékpark: lassan régi pompájában

Muhi - Az utolsó simításokat végzik a muhi csata hőseinek emléket állító parkon.

Muhi - Az utolsó simításokat végzik a muhi csata hőseinek emléket állító parkon.

A magyar történelem egyik meghatározó eseménye, az 1241. április 11-én a tatár sereg ellen vívott vesztes muhi csata magyar hőseinek emléket állítandó építették meg a dombot, amely egy jelképes sírhalom. Az ott elhunyt keresztény katonák, püspökök emlékére ide-oda dőlő fakereszteket helyeztek el, a halom közepén pedig egy kettős kereszt magasodott, amelyre egy lélekharangot is szereltek. Az egyik kereszten egy szárnyas angyal is vigyázott a hősök emlékére. A halom közepén lévő kráterből hatalmas ref­lektorok is megvilágították a kettős keresztet, kívülről pedig az egész dombot.

Pénz jött a helyreállításra

Az emlékhely az utóbbi időben végzetesen leromlott, látogatása életveszélyessé vált. Végül – mint írtuk is – tavaly év végén Muhi 21 millió forintot kapott – a térség ország­gyűlési képviselője, Tállai András közbenjárásával – a muhi csata emlékhelyének rekonstrukciójára. A munkálatok gazdája, lebonyolítója a Nemzeti Örökség Intézete. A tervezett munkálatok java része befejeződött, de azért akad még simítanivaló.

ÉM-SZB


[related-post post_id="3826786"]

[related-post post_id="3777553"]

[related-post post_id="3773530"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában