Helyi közélet

2016.01.17. 10:42

„Schoolturáltan” ismerkedtek meg az anyagtudománnyal

Miskolc - Az anyagtudományi képzés rejtelmeibe vezették be játékosan a középiskolásokat.

Miskolc - Az anyagtudományi képzés rejtelmeibe vezették be játékosan a középiskolásokat.

Stílusosan és aktuálisan a Star Wars mindenki által ismert főcímzenéje fogadta a miskolci Zenepalota nagytermében azt a többtucatnyi végzős középiskolást, aki elfogadta pénteken a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara meghívóját az „Anyagtudományi School Túrára”.

A főként a zenét szolgáló nagyterem erre az alkalomra futurisztikus laboratóriummá alakult át. Persze már a bevezető zene is jelezte, hogy itt valamiféle kissé misztikus, a jövőbe kalandozó dolgok történnek majd. Így is történt, hiszen az anyagtudományi feltételrendszerrel nehezen meghatározható hangot fénnyé, pontosabban lángnyelvekké alakították át.

A klasszikus A-hang megjelentetésén túl a bemutató odáig jutott, hogy egy rögtönzött vetélkedő keretében a hangszórón és a „lángorgonán” lejátszott ismert (és kevésbé ismert) filmzenéket kellett felismerniük a fiataloknak apróbb jutalmakért.

Fény és zene

A látványos kísérleteket nem kisebb személyiség, mint dr. Palotás Árpád Bence egyetemi tanár, a Műszaki Anyagtudományi Kar dékánja mutatta be, jelezvén, hogy a legkomolyabb tudományos munkát végzők is bármikor hajlandóak egy kis játékra. Ráadásul a játék akkor igazán élvezetes, ha olyan valakik játszanak, akik értenek is hozzá. A diákok pedig igazi partnerek voltak a játékhoz.

Mende Tamás (aki egyébként maga is mutatott be kísérleteket és asszisztált is a dékáni bemutatóhoz), a Miskolci Egyetem beiskolázási referense kérdésünkre elmondta, hogy meggyőződésük, hogy a „hivatalos ismertetőkön” túl az ilyen látványos természettudományos kísérletekkel egybekötött bemutatók hozzák közel igazán a fiatalokhoz a tudományt.

Természetesen a játék után a hivatalosabb részben az Anyagtudományi Kar égisze alatt duális formában (is) induló anyagmérnök alapképzésről is tartottak tájékoztató előadást az érdeklődőknek. Ebben komoly szerepük volt a duális partnervállalatok képviselőinek. Jelen volt többek között a Takata Safety Systems Hungary Kft., a BorsodChem Zrt., a SICTA Kft. és a FUX Zrt. egy-egy szakembere is, akik készségesen válaszoltak a fiatalok kérdéseire.

Fémekkel foglalkozna

Hardi Alexandrával még a „csodalabor” beindulása előtt váltottunk pár szót. A fiatal hölgyet már nem kellett igazán győzködni arról, hogy az anyagtudományt válassza továbbtanulása tárgyának. Mint elmondta, a későbbi álláskeresés szempontjából is kedvezőnek tartja, hogy ezt válassza hivatásául. Megtudtuk tőle, hogy az anyagtudományon belül is főként a fémekkel szeretne foglalkozni.

Az Anyagtudományi Kar tudós oktatóinak bemutatója, ismertetői nyomán várhatóan újra sok miskolci, Miskolcon tanuló középiskolás kedve jött meg az anyagtudomány iránt. Az eredményesség majd a hamarosan következő felvételi jelentkezések után derül ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában