Helyi közélet

2017.03.14. 08:56

Szarkahegy - A víz nem „megy fel” a dombra

Miskolc - A MIVÍZ korlátozta a vízszolgáltatást a Szarkahegyen. Az egyesület elismeri a tartozását, de az összeget nem.

Miskolc - A MIVÍZ korlátozta a vízszolgáltatást a Szarkahegyen. Az egyesület elismeri a tartozását, de az összeget nem.

Több mint öt napja nincs víz a Szarkahegyen. Idősek, kisgyerekes családok maradtak szolgáltatás nélkül, emiatt pedig sok esetben fűtés nélkül is. A lenti közkúttól kell a dombtetőre felcipelniük a vizet, ha főzni vagy mosakodni szeretnének. Igaz, a MIVÍZ Kft. nem zárta el a szolgáltatást, csak a helyiek tartozása miatt korlátozta a vételt, de a terület természeti adottságai olyanok, hogy a fenti telkekre, a kisebb nyomás miatt, már nem „megy fel” víz.

A szarkahegyiek történetéről már beszámoltunk: a területen a Kékacél Egyesület működteti a vízhálózatot, és ezen keresztül fizetik a vízszámlát a tulajdonosok. A MIVÍZ szerint az egyesületnek közel 20 millió forintos tartozása gyűlt össze az elmúlt években. Éppen ezért a szolgáltató már korábban jelezte, márciusban korlátozni fogja a szolgáltatást. Az egyesületi tagok elismerik a tartozás tényét, de az összeggel nem értenek egyet, ennek oka az, hogy szerintük leginkább a vízóralopások, illegális bekötések, vízelfolyások miatt lett ekkora a hátralékuk. Az egyesület elnöke, Völgyesi Annamária azonban elkezdte a pénz beszedését, és fizetett is a MIVÍZ-nek. Az elmúlt időszakban több mint kétszázezer forintot törlesztettek a 466 ezres részszámlából.

Ömlött a víz

Az elnök szerint a többit is összeszedi, de ez nem könnyű feladat. Most azonban eltökélt, mindenkitől havi 10 ezer forintot kér, ha nem fizetnek, lekötteti őket a rendszerről. Annak ellenére, hogy elismeri az egyesületi tagok, az ott élők felelősségét is, azt azért hangsúlyozta: az adósságból legalább 7 millió forint kárt az újonnan beköltözők hanyagsága és nemtörődömsége okozott. „Ezen kívül közel 500 ezer forint halmozódott fel abból, hogy a vízórákat ellopták és ennek következtében mindenhol ömlött a víz. Meggyőződésem, a víz­órák eltulajdonításában az önkormányzatnak is van felelőssége, hiszen csapnivaló a közbiztonság itt. A nyomortelepek felszámolását követően az ott élők a külterületekre, többek közt a Szarkahegyre költöztek, és már itt is mindent letaroltak. Ezért akár pert is készek vagyunk indítani a miskolci önkormányzat ellen” – fogalmazott az elnök.

Azt is megtudtuk, a vízszolgáltatótól azt a választ kapták, hogy tárgyaljanak a Miskolc Holding Zrt.-vel, de ott – az elnök szerint – senki nem hajlandó fogadni őket. „Aláírásgyűjtésbe kezdünk, és követeljük, hogy adják vissza a teljes nyomást a rendszerre, mert a saját adósságunkat hajlandók vagyunk rendezni, de mások helyet nem fogunk fizetni” – fogalmazott Völgyesi Annamária.

A Miskolc Holdingnál újra érdeklődtünk, kíváncsiak voltunk, miért nem fogadják az egyesületet, illetve, mit tudnak tenni az ügyben. Végül a MIVÍZ Kft.-től az alábbi tájékoztatást kaptuk: „A MIVÍZ Kft. a Kékacél Egyesülettel az elmúlt években több alkalommal is kezdeményezett egyeztetést a felhalmozott vízdíjtartozásuk rendezése érdekében, az egyesület azonban jelentős összegű tartozásának csekély részét egyenlítette ki eddig. A közszolgáltató a kintlévőség rendezésének eredménytelensége miatt a hatályos törvényi, valamint rendeleti előírást betartva jogszerűen korlátozza az egyesület felé a közműves ivóvíz-szolgáltatást. A MIVÍZ Kft. a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a korlátozásról írásban előzetesen értesítette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervét és a Kékacél Egyesületet. A korlátozás mellett a közműves ivóvízellátás az Egyesület részére továbbra is biztosított, ugyanis a szűkítő csak az átfolyó víz mennyiségét korlátozza.”

Felelősek vagy sem?

A szarkahegyiek gondjával kapcsolatban megkerestük az önkormányzatot is, arra voltunk kíváncsiak, mit gondolnak arról, hogy a Kékacél Egyesület az önkormányzatot is részben felelősnek tartja a kialakult helyzet miatt. Illetve arról is érdeklődtünk, mit tudnak tenni az ott élőkért. De eddig még nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában