Helyi közélet

2019.02.21. 13:17

Tovább erősített kapcsolat

Miskolc - A jövő igazságügyi alkalmazottainak felkészítése a bíróság feladata is.

Miskolc - A jövő igazságügyi alkalmazottainak felkészítése a bíróság feladata is.

Dr. Kőváriné dr. Vágási Erika, a Miskolci Járásbíróság elnöke és Kondás Miklós, a Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakgimnázium igazgatója együttműködési megállapodás keretében mélyítették el a bíróság és az iskola között már évek óta fennálló szakmai kapcsolatot. A közelmúltban aláírt megállapodás keretében a szakiskola tanulói olyan gyakorlati képzésben vehetnek részt a bíróságon, mellyel még versenyképesebb tudás birtokában léphetnek ki a munkaerőpiacra.

Külön oktatásokkal is

A megállapodás eredményeként az iskola tanulói megismerkedhetnek a Miskolci Törvényszék, ezáltal pedig a bírósági szervezetrendszer teljes működésével. A bíróság 15 fős csoportokban fogadja majd a tanulókat, akik részt vehetnek a nyilvános bírósági tárgyalásokon és a legkiválóbb szakemberektől sajátíthatják el az igazságügyi munka gyakorlati alapjait. A Miskolci Járásbíróság azt is vállalta, hogy az iskolába kihelyezett külön oktatásokkal segíti a diákok tudásának gyarapítását.

A szakgimnázium által minden évben megrendezett pályaorientációs nap keretében a járásbíróság tájékoztatást ad a megpályázható igazságügyi álláshelyekről, munkakörökről és magáról az igazságügyi szolgálati jogviszonyról mint életpályamodell lehetőségéről. A tanulók érdeklődését külön szakmai anyagok elkészítésével is szeretné felkelteni a járásbíróság, mely nagy segítséget jelenthet majd a végzős tanulók pályaválasztása során.

A program – a gyakorlati képzésen túlmenő – másik fontos alappillére az évente megrendezendő gépírás verseny, melynek győztese előnyt élvez majd a törvényszékre vagy annak illetékességi területéhez tartozó járásbíróságra benyújtandó pályázat elbírálásánál. Az első megmérettetés 2019. március végén lesz, ahol a bíráló bizottság tagjait a szakgimnázium és a bíróság közösen delegálja, ezzel is szimbolizálva az elméleti és a gyakorlati tudás elválaszthatatlan fontosságát.

Minél felkészültebbek

„A szakgimnáziumból ez­idáig hozzánk érkező diákok olyan tudással és szemlélettel érkeztek a bíróságra, mellyel a legkiválóbb ügyviteli dolgozóink sorát bővítik. Ez a megállapodás – nem titkoltan – azt a célt is hivatott szolgálni, hogy a bíróság megtalálja a legrátermettebb embereket, akik meg tudnak felelni az igazságszolgáltatás nem kis kihívásainak. A bíróságnak tudatosan kell gondoskodni arról, hogy minél felkészültebb szakemberek jelentkezzenek ide dolgozni.” – hangsúlyozta dr. Kőváriné dr. Vágási Erika, a Miskolci Járásbíróság elnöke.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában