Helyi közélet

2017.07.29. 12:13

Továbbra is népszerű a Miskolci Egyetem

Miskolc - A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest közel 3 százalékkal emelkedett.

Miskolc - A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest közel 3 százalékkal emelkedett.

Tovább emelte a tavalyi mutatószámaival is megerősített népszerűségét, írja közleményében a Miskolci Egyetem vezetése. Az intézményben többéves rekordot döntött a felvettek száma, derül ki a július 26-án közzétett ponthatárok első értékeléséből.

A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest közel 3 százalékkal emelkedett, amivel a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglal helyet az intézmény. A jelentkezések és a felvettek számának változása a demográfiai folyamatokat 6 százalékkal múlta felül, ugyanis az érettségizők száma a tavalyi 112 ezer fő helyett idén csak 108 ezer 500 fő volt, ami több mint 3 százalékos különbséget jelent. (Ezzel párhuzamosan a 18 éves korosztály száma 1993-ban még 190 ezer volt, de 2018-ban már csak 94 ezer lesz.)

Több az ösztöndíjas

A Miskolci Egyetem karaira 2017-ben összességében 5136-an jelentkeztek, közülük ez idáig 2270-en nyertek felvételt, ami a jelentkezők 44 százaléka. Az első helyen a Miskolci Egyetemre jelentkezők (3021 fő) több mint 75 százaléka kezdheti meg az intézményben tanulmányait.

Fontos kiemelni, hogy az állami ösztöndíjasok száma 1722 fő (tavaly 1719 volt), ami a felvett hallgatók 76 százaléka. Ez önmagában mutatja az intézmény stabilitását. Emellett egyre többen biztosak a Miskolci Egyetemen szerzett diploma munkaerőpiaci értékéről, amit az a tény is alátámaszt, hogy a tavalyi 491-ről 548-ra nőtt az önköltséges képzésre felvettek száma. Ez közel 12 százalékos emelkedést jelent. Az egyetem mesterképzéseire a nyári, rendes felvételi eljárásban felvettek száma 457 fő (a tavalyi 429 fő után), ami egyértelműen jelzi ennek a magasabb képzési szintnek a további népszerűségét.

Összességében a Miskolci Egyetemre felvett hallgatói létszám az utóbbi négy évet tekintve az idén, 2017-ben a legmagasabb a megállapított ponthatárok alapján az adott demográfiai folyamatok mellett úgy, hogy a felsőoktatási intézmények alapszakjaira való bejutáshoz szükséges minimális ponthatár 2015-ben országosan 280 pontra emelkedett.

A fentiek egyértelműen mutatják, hogy a felsőoktatási intézmények között egyre fokozódó versenyben a Miskolci Egyetem folyamatosan erősíti pozícióját a népszerű fővárosi egyetemek és a több intézményből integrált nagyvárosi egyetemek között, fogalmazott az egyetem vezetése.

„A júliusban felvett létszámokkal kapcsolatban fontos kiemelnünk, hogy összesített hallgatói létszámemelkedést ért el a karok többsége: az Állam- és Jogtudományi Kar 27 fővel, a Bölcsészettudományi Kar 54 fővel, az Egészségügyi Kar 25 fővel, a Gazdaságtudományi Kar 36 fővel, a Műszaki Anyagtudományi Kar pedig 3 fővel vehetett fel több hallgatót. A Műszaki Földtudományi Kar a külföldi hallgatói létszámunk növelésében jár elől. Szintén kiemelendő, hogy ugyanezen karok növelni tudták az állami ösztöndíjjal felvett hallgatók létszámát is. A felvételi eljárás során felkínált szakok döntő többségét az egyetem a pótfelvételi eljárásban is meghirdeti” – olvasható a közleményben.

Egyetemi „leg”-ek

Szembetűnő, hogy több kar több szakjára idén is csak kiemelkedően magas ponthatárral lehetett bejutni.

A Miskolci Egyetem képzései közül az Állam- és Jogtudományi Kar állami ösztöndíjas jogász, és a Gazdaságtudományi Kar állami ösztöndíjas nemzetközi gazdálkodás szakjára lehetett a legmagasabb pontszámmal bekerülni: itt a központilag előírt 460 pontra volt szükség a sikeres felvételihez.

Minimum 420 pont kellett a következő szakok állami ösztöndíjas képzéseire történő bejutáshoz is: igazságügyi igazgatási, jogász, angol- és némettanár, emberi erőforrások, gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel, turizmus-vendéglátás.

- ÉM-HE -


[related-post post_id="3564937"]

[related-post post_id="3563769"]


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában