Helyi közélet

2008.11.27. 14:19

Végre itt a bánkúti síszezon!

<p>Miskolc – Megoldandó problémák és dilemmák ide vagy oda, ma végre beindult a síszezon Bánkúton! Igaz, egyelőre csak két tolókaros felvonó működik, de a ha minden jól alakul, a hét végére egy komolyabb pályát is birtokba vehetnek a sportbarátok.</p>

„A pályát körülbelül tizenöt centiméteres hó borítja most, ami szerda óta összeesett kicsit az enyhébb időjárás miatt” - kaptuk a hírt Dr. Varga Józseftől, a Bánkút Síklub elnökétől. „A minősége megfelel a kis pályának, most is csúszkálnak rajta néhányan, és néhány perccel ezelőtt újabb érkező autókat láttam” - mondta el. A rutinosabb síelők által kedvelt 1-es pálya felvonójának hétvégi beindítása azonban még kérdéses. Dr. Varga József amiatt aggódik, hogy az utolsó, meredek szakaszról hamar lesodorják majd a síelők a havat, így oda nem lesz elég a hó mennyisége.
Az is gondot jelent, hogy még mindig rengeteg a farakás a területen, és az úton is hevernek még kisebb gallyak a vihar óta. Minden évben szerveznek társadalmi munkát a fa elhordására, idén azonban a viharkárok miatt még szélesebb körben hirdették az akciót. A balesetveszély miatt semmiképpen sem maradhatnak ágak, fadarabok a felvonó nyomvonalában és a pályákon. Sajnos azonban a többség rosszul értelmezte a felhívást, és amolyan „szedd és vidd” típusú szervezkedésre gondolt, az erdészetet így azóta telefonokkal ostromolják a részletekről tudakozódva. „A hó miatt valószínűleg az egész elmarad” - zárta le a kérdést a síklub vezetője. „Hétfőre esőt jósolnak a meteorológusok, de ez bizonyos szempontból nem jön majd rosszul nekünk. Szükség lett volna még ugyanis két csapadékmentes hétre ahhoz, hogy minden munkával végezzünk. Az olvadás után így szembe kell néznünk majd azzal, hogy a fa hordására iderendelt nehéz gépek mély vájatokat hagynak maguk után a sárban, amit ha nem sikerül elsimítanunk az újabb fagy előtt, megint csak sérül a síelés élménye. Talán jobb, ha magunk gondoskodunk a rossz helyen fekvő törzsek, gallyak eltakarításáról.” Mindenesetre szombaton újabb hóesés várható Bánkúton, működik az étterem is már, így a miskolciak bátran elzarándokolhatnak a sípályára. Karácsonyra pedig egyetlen kivételtől eltekintve valamennyi felvonó teljes gőzzel dolgozni fog.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában