Helyi közélet

2016.08.10. 18:43

Videó: Klementina, egy elfeledett repülőtér Borsodban

Mezőkövesd - A Mezőkövesdi repülőtér (más néven Klementina) Mezőkövesd és Mezőkeresztes közigazgatási határán fekvő egykori katonai repülőtér. Az Urbex Hungary csapata meglátogatta a Mezőkövesdi repteret, ami mára már az enyészeté lett, jobb sorsot érdemelne!

Mezőkövesd - A Mezőkövesdi repülőtér (más néven Klementina) Mezőkövesd és Mezőkeresztes közigazgatási határán fekvő egykori katonai repülőtér. Az Urbex Hungary csapata meglátogatta a Mezőkövesdi repteret, ami mára már az enyészeté lett, jobb sorsot érdemelne!

Miskolc, Eger és Mezőkövesd ezek után együtt pályáztak annak érdekében, hogy a repülőtéren fejlesztések történjenek, illetve, hogy megkaphassák a területet a magyar államtól. Ígéretek szerint a 2008–tól 2013-ig tartó fejlesztési tervekbe már bekerülhetett volna a reptér helyzetének rendezése és esetleges fejlesztése. De azóta se történt semmi.

Az Urbex Hungary csapata tavaly látogatta meg az elfeledett repülőteret, íme a fotókkal és videókkal színesített beszámoló:

A repülőtér megközelítése nem túl nagy feladat, viszont a "főbejáratot" és az összes mellékutas "osonót" lezárták. A "főbejárat" kapuja lakattal lezárt, a mellékutakra sorompót szereltek, így autóval nem lehet a területre behajtani. Sok önjelölt rally-s itt tartotta edzését, így érthető a szigorítás, a területen egyébként naponta járőröznek, így a tolvajok (bár nincs mit elvinni) és a vandálok elszoktak innen. Némi fejtörést okozott nekünk honnan közelítsük meg az objektumot. Igazából az autót nem szerettük volna egy elhagyott helyen hagyni órákra, viszont gyalogosan Mezőkövesdről elég messze van, illetve sárban sem szerettünk volna kilométereket caplatni. Mert amit még nem említettem, a kiválasztott túranapon, szokásunkhoz híven, nem volt jó idő, esett..esett..esett! Egye fene, otthagytam az autót a főbejárat előtt, lesz ami lesz, reméltem nem babrálják meg. Hála istennek nem nyúltak hozzá!

A területet úgy érzem egész jól bejártuk, a kifutópálya hossza fenomenális, és a minősége is jónak mondható. A wikipédián és máshol is olvasható a betonlapok elmozdulása, ezt mi nem láttuk, pedig kifejezetten figyeltem erre. Gyanítom ez csak egy kifogás, nem hinném hogy ez a valódi oka annak hogy nem hasznosították. Nem vagyok szakértője a kifutópályáknak, az is lehet hogy valóban vannak hibák, az egész kifutót nem jártuk be nagyítóval. Véleményem szint olcsóbb javítani mint újat csinálni. A kiszolgáló épületek sajnos itt is mint más elhagyott laktanyában romokban vannak. Van aminek beazonosíthatatlan a funkciója, bár mi nem vagyok nagy ismerője a katonai objektumoknak, vannak e témában jártasak azok biztos tudják mit és mire használtak. Az irányító torony sincs már jó állapotban. Felmásztunk rá, megnéztük ezt is. A terület nagy része gazos, erdős. Rengeteg gyümölcsfa található itt, a terület viszont elég szennyezett Nem hinném hogy ezeket a gyümölcsöket elfogyassza valaki, bár sanda gyanúm van arra hogy pálinka lesz ezekből. A területen összefutottunk a járőrrel, autóval tesznek egy-egy kört naponta. Látta hogy túrázók vagyunk, köszönt és tovább ment. Gondolom sokan megfordulnak itt nézelődni.

Több oldalon és fórumban olvasni arról hogy a föld alatt volt egy titkos hangár, bombázó századok bújtak el, és ha kell, kirajzanak. Egyesek tudni vélik, hogy atomrakéta silók is vannak a földbe beásva. Nagy valószínűséggel ez csak kacsa, kitaláció. Ennek nincs nyoma a területen, bár az is igaz hogy az oroszok a kivonulás előtt biztosan eltüntettek sok nyomot. A helyiek szerint sok rejtély övezi a repteret, sokan tudni vélnek ezt-azt, fene tudja! Nem tudom átnézték e már szakértők a területet, és hogy találtak e valamit. Egy biztos, ha lehetőség lenne rá, pár hetet el lehetne tölteni itt kutakodással, egy fémdetektor biztosan felfedne pár érdekes dolgot. Sajnos úgy érzem erre nem kapnánk engedélyt!

A leszállásra használt futópálya: 3500 méter hosszú és 80 méter széles. Ez a második legnagyobb pálya kis hazánkba, a Ferihegy 2 3707 méter. A gurulópálya 21 méter széles, kisebb gépek fogadására már önmagában is alkalmas. A napokban olvastam egy fórumon hogy kezdeményezte egy csoport hogy egy részét hasznosítanák kisebb reptérnek, reméljük sikerülni fog. A tárgyalások még folynak.

Laktanya is tartozott a létesítményhez, viszont ezt most az M3 autópálya elválasztja mára a reptértől, ezt is érdemes lenne megnézni valamikor.

Persze itt is mint megszokhattátok videóztunk és fotóztunk sokat, ezért nem szeretnék hosszan írni, hisz a videókban minden benne van. Egy biztos, ide is visszatérnék még valamikor, és nagyon érdekel mi lesz a terület sorsa.

Íme a videók a túráról, bejártuk a területet, érdemes megnézni:

Forrás: Urbex Hungary.


Harsány, Miskolc - Régóta üresen áll a Miskolc melletti laktanya Pingyomon. Az Urbex Hungary csapat bejárta az egykori légvédelmi komplexumot töviről, hegyire. Úgy néz ki, lassan az enyészeté lesz minden.

Miskolc - Az Urbex Hungary csapata ellátogatott a 2000-es évek elején bezárt miskolctapolcai Juno Hotelbe. A szálloda nagyon régen üresen és elhagyatottan áll a híres üdülőhelyen.

Miskolc - A Bükkben, a Csanyik-völgy mélyén lévő, elhagyatott lőteret látogatta meg nemrégiben az Urbex Hungary csapata. Itt található az egykori MHSZ Miskolci Erdész Lövészklub sport lőtere, ahol évtizedekkel ezelőtt rengeteg fiatal próbálhatta ki céllövő tudását. A lőtér végül a kilencvenes évek végén megszűnt. Megmutatjuk, mostanra mi maradt belőle.

Nagyecsér - Összedőlés határán álló házak, érintetlen vadvilág, gyönyörű környezet a borsodi világvégén. A mára elnéptelenedett tanyaközpont Mezőnagymihály közelében található, az Urbex Hungary csapata nemrégiben járta be a települést. Nézzen szét az évek óta üresen álló borsodi szellemfaluban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában