Kiállítás

2020.01.08. 08:30

Textilszobrok a vitrinekben, és varázslatos mandalák

Szekeres Anikó kiállítása január 16-áig látogatható a Derkó MiniGalériában.

Különleges hangulatú a kiállítás

Forrás: ÉM

A Derkó MiniGaléria tavalyi utolsó kiállításán egy helyi alkotó, Szekeres Anikó mutatkozott be a látogatók előtt – számol be a Tiszaújvárosi Krónika. Mandalák a falakon, textilszobrok a vitrinekben. Különleges technikák, különleges alkotó, varázslatos végeredmény. A minigalériában rendre helyi, környékbeli alkotók mutatják meg, mit is tudnak.

Mandalával kezdte

– Nekünk a Derkovits Művelődési Központban meg­győződésünk, hogy minden ember képes az alkotásra – mondja Tóth Ferenc művelődésszervező –, az alkotás mindig magában foglalja az ember személyiségét is. Jó példa a hobbiművészetre Szekeres Anikó, nagyon örülünk, hogy őt is bemutathatjuk, alkotásai között találunk textilszobrokat, mandalákat, festményeket. Az ember keresi önmagát, reméljük, hogy mi is tudunk ebben segíteni, és várjuk a helyi művészeteket jövőre is.

Anikó mandalakészítéssel kezdte, nincs egy éve, hogy textilszobrokra váltott.

– Először csinálok egy vázat, aminek fa az alapja – mondja Anikó –, drótokból áll, majd ezt vonom körbe textillel, amit egy nagyon jó minőségű holland ragasztóanyaggal itatok át, így formázom addig, amíg kész nem lesz. A szobrokat sokszor megtervezem előre, de van, amikor menet közben alakul a formája. A száradás után jön a festés, ezt is nagyon szeretem, hiszen a színekkel is nagyon sok dolgot meg tudok jeleníteni.

Szabadság és önmegvalósítás

– Az alkotás elvarázsol, kikapcsol, megjelenik valami a fejemben, a szívemben, és érzem az erőt, energiát, ami által meg tudom alkotni. Először angyalszobrokat készítettem, ezek jelképezik az erőt, a szabadságot, könnyedséget. Minden alkotásom sugároz és mutat valamit, a sólyom például a magyarság szimbóluma, az angyalok a szabadságot és önmegvalósítást mutatják, a szarvas­szobor pedig, ha közelebbről megnézzük, vizet, földet, tűz és fa elemeket is ábrázol. – Szekeres Anikó alkotásai január 16-áig látogathatók a Derkó MiniGalériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában