Programajánló

2024.07.04. 16:00

Hétvégén már kezdődnek a szabadtéri színházi előadások

Az Akropolisz Szabadtéri Színpad a Promenáddal nyitotta meg nyári kapuit a közönség előtt.

Répássy Olívia

Szinte minden hétvégén lesz előadás

Fotó: Ádám János

A Miskolci Szimfonikus Zenekar Miskolctapolcán adott két telt házas koncertet, hogy lezárja idei évadát. Makkai László görögkatolikus pap elmondta, az együttes nem lépett fel az Akropoliszon, mióta ő a vezetője a Görögkatolikus Roma Szakkollégiumnak, aminek területén található meg a szabadtéri színpad. – Szeretnénk majd folytatni az együttműködést – mondta, majd beszélt arról, hogy idén nyáron is lesznek színházi előadások. – Július 6-án, szombaton a Made in Hungária című darabot láthatja a közönség. A hatvanas évek elején jött vissza disszidálásából egy tipikusan angyalföldi család: Fenyőék. A fiatal Mikibe addigra mélyen beleívódott Amerika: rágó, Marlboro, hawaii ing, Ballantines és főképp a rock and roll. Olyan zenekart alapított, amihez cipős dobozból, éjjeli szekrényből erősítőt eszkábál barátaival, így jött létre a Hungária. Ezt nagyon szeretik, és meg vannak elégedve az előadóval is, ami a Magyarock Dalszínház. Ők már tíz éve járnak Miskolcra. Ez egy komáromi csapat többek között győri színészekkel, de mindig hoznak magukkal országos hírű színművészt is. Július 13-án, szombaton például Xantus Barbara szerepel majd Az elátkozott királylány című műben – mondta.

Lilit, a királylányt feleségül szánják szülei Akarnok herceghez, de a cserfes tinilány még az eljegyzésre sem megy el. Hosszú bonyodalmak árán azonban mindenki megelégedésére megoldódik a probléma. 

Nemcsak szórakoztatni akarnak 

A Magyarock Dalszínház 2002-ben alakult meg Vizeli Csaba ötlete nyomán, aki eredetileg egy különleges március 15-ei ünnepséget szeretett volna összehozni. Ezért megkereste Koltay Gábor filmrendezőt és Koltay Gergelyt, a Kormorán vezetőjét, majd a közös munkából született meg A költő visszatér című zenés játék. Az ünnepség olyan jól sikerült, hogy októberben már teljes színpadi művel léptek a közönség elé. 

Makkai László elmondta azt is, hogy nem mindegyik előadásuk nyitott a nagyközönség számára. – Július 24-én, szerdán az ismert és népszerű A padlásra a Miskolci Egyházmegye területén működő gyermekvédelmi intézményeink lakói jönnek el, hogy megtapasztalhassák, milyen színházba menni és élő előadást nézni. Presser Gábor és Sztevanovity Dusán népszerű dalaival elkészült darabja az egyik legsikeresebb magyar musical, történetén már generációk nőttek fel. A fiatal tudós megszállottan dolgozik szuperintelligens számítógépén, és különféle titokzatos számításokat végez, de nyugalmát és munkáját állandóan megzavarják különféle halandó és halhatatlan lények. Természetesen nem szeretnénk kizárni a nagyközönséget sem ennek a musicalnek az élményéből, ezért másnap, 25-én már nem lesz zárt körű az előadás. A sorban a következő pedig a Valahol Európában lesz, ami szintén egy nagyon populáris darab attól függetlenül, hogy drámai fesztültség van benne. A világhírű film alapján készült színpadi játék hűen követi az eredeti mű cselekményét, a II. világháború után utcára került, árván maradt gyerekek kálváriáját. Az előadás során képet kapunk a háború miatt kialakult világ elembertelenedéséről. Ezt tehát augusztus 3-án, szombaton adják elő a miskolci színpadon – árulta el Makkai László, aki előrevetítette, hogy a nyár utolsó hónapjára szeretnének még további előadásokat is, de ezek még szervezés alatt vannak.

Elégedett a közönség 

Egy pedagógus írta, hogy „a szabadtéri színház környezete nagyon kulturált, rendezett. Igazi feltöltődést jelentett az előadás." Egy másik véleményíró, aki több előadást is megnézett az Akropolisz Szabadtéri Színpadon, így írt az előadókról: 

garantáltan jó szórakozást biztosítottak. Jövőre is visszavárom őket.

Makkai László elmondta, hogy a közönség nagyon szereti ezt a társulatot. – Vannak turisták, akár az ország másik végéből is, akik kifejezetten úgy nézik ki Miskolctapolcai nyaralásuk időpontját, hogy az egybe essen az Akropolisz egyik előadásával. Az időjárás szeszélyeinek persze ki vagyunk téve, és sokan gondolkoznak úgy, hogy majd csak az utolsó pillanatban veszik meg jegyüket, de addigra rendszerint már elfogy a háromszáz ülőhely. Volt olyan hűséges közönségünk, aki még a finálét is megvárta az esőben. Szeretnénk bővíteni a nézőteret, valamint elérni azt, hogy komfortosabb legyen a szórakozás, ezért szeretnénk kihelyezni napvitorlákat. Egyházmegyénk nemcsak a miséken szeretne egy kis fényt csepegtetni az emberek életébe, hanem ezekkel az előadásokkal is. 

Az előadások este 8 órakor kezdődnek, további információ az Akropolisz Szabadtéri Színpad Facebook-oldalán vagy az akropolisz.hu honlapon olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában