Siker

2 órája

Döntőbe jutott a bodrogkisfaludi öregtölgy az Év fája versenyen

Az öregtölgy: Bodrogkisfalud önkormányzata 2024 -ben benevezte az öreg tölgyfáját az Év Fája versenyébe. Mint írták, az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije 9 fát juttatott a versenybe, melyek között az önkormányzat legnagyobb örömére szerepel a bodrogkisfaludi öregtölgy is.

Szőke Ariadné

Várja a voksokat az öregtölgy

Forrás: Bodrogkisfalud

Az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije 9 fát juttatott az Év Fája verseny döntőjébe, közte egyedüliként jutott be a bodrogkisfaludi öregtölgy. A vetélkedőben nem számított a fák kora és mérete, előny volt azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja volt a történet, mely megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára. 

Bodrogkisfaludi öregtölgy
Bodrogkisfaludi öregtölgy

Hogyan szavazzunk az év fája versenyen 

Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazás révén, amely idén is július 1-én indult el és szeptember 30-án éjfélkor zárul. A “Hős Fa” címet a zsűri osztja ki, és különdíjat kap minden évben az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is. A fára a verseny hivatalos Facebook-oldalán bárki szavazhat. A döntősökről részletes információ az evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon található. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. A végeredményt október első felében tartandó díjátadón teszi közzé az Ökotárs Alapítvány – derül ki az Évfája hivatalos oldalán. 

A bodrogkisfaludi öregtölgy 

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből csak Bodrogkisfalud település fája jutott be a döntőbe. A versennyel kapcsolatban érdeklődtünk a Bodrogkisfaludi önkormányzatnál, mint megtudtuk az egész település nagy izgalommal várja az online szavazás végét és eredményét. 

„Egészen Győrtől Kisvárdáig, most mindenki erre a versenyre figyel, ami nagy örömmel tölt el minket. Az idős tölgyfa számos helyi rendezvénynek, találkozásnak ad otthont, így ezért szívünkön viseljük a tölgyfa sorsát. Személyes emlékek és élmények kötnek engem is a tölgyfához. Büszkék vagyunk az eddigi versenyben elért eredményeinkre és továbbra is az a célunk, hogy az emberekkel megismertessük a zempléni település és környéke szépségeit, értékeit” – nyilatkozta Balogh Sándor, Bodrogkisfalud polgármestere boon.hu-nak. 

A bodrogkisfaludi öregtölgy története 

A bodrogkisfaludi öreg tölgy közvetlenül a Bodrog partján, a történelmi Tokaji borvidék magterületén található. Tövénél a legrégebbi épület egy kiállítóterem. A lombja alatt helyi tufával kirakott kör alakú tér. Mondhatnánk faluközpontnak is talán, az évek alatt mégis ennél többet jelent a helyi emberek számára. A település összes rendezvénye, eseménye (családi napok, húsvéti tojáskeresés, Mikulás-ünnepség, karácsonyi koncert, nemzeti ünnepek) a fa körül zajlik. A plakátokon a helyszínmegjelölésnél is csak annyit írunk, hogy »az öreg tölgy alatt«, ebből mindenki pontosan tudja, hogy mire is gondolunk. A fa szépsége minden évszakban elbűvöli a fotósokat, a helyiek és a környéken élők is szívesen választják életük fontos eseményeinek megtartására és megörökítésének helyszínéül a tölgyfát és környezetét. Szimbolizálja az egymásra figyelést, a közösségben való létet, összefogást, elszántságot és a következő generáció röghöz kötését is.

- olvasható a bodrogkisfaludiak kedves fájáról a bemutatkozóban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában