Döbbenet

2 órája

Megáll az ész, hisz még csak tizenhat éves!

Gyurján Lujza volt a legfiatalabb jelentkező a pályázaton. Tizenhat évesen már itt tart.

Répássy Olívia

Gyurján Lujza három hangszeren tanult játszani: hegedű, zongora és fuvola Fotó: olvasónk

Zeneszerzői pályázatot írtak ki az október 13-án, vasárnap kezdődő, egyhetes rendezvénysorozatra, a 30. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozóra. A főszervező Veczán Pálné elmondta, harmincegy darab érkezett az ország minden részéből. – A díjnyertes műveket október 19-én mutatják be a konferencia után, délután 5 órától a Belvárosi evangélikus templomban – mondta el a rendezvény névadójának özvegye, aki hozzátette, Gyurján Lujza volt a legfiatalabb pályázó, akinek műve ugyan nem nyert, mégis magához vette a Forrás kamarakórus, hogy ősbemutatót tartson. Mint kiderült, a tizenhat éves komponista éppen erre az énekkarra írta legújabb darabját. Legújabbat, hiszen már hatéves kora óta szerez zenét.

Tizenhat éves miskolci zeneszerző
Gyurján Lujza, a tizenhat éves zeneszerző egyik dallama az Artisjus egyik workshopján hangzott fel

Tízéves hobbistának tartja magát a tizenhat éves 

A boon.hu arra a kérdésére, hogy hány darabja van már, szerényen csak annyit válaszolt, hogy nehéz lenne megmondani, mert még nem írt annyit, hogy opusszámmal kellene ellátnia. – Nem vagyok túl termékeny, inkább tízéves hobbistaként tekintek magamra, emlékszem az első szerzeményemre, ami egy keringő volt zongorára. Végtelenül egyszerű, C-dúrban íródott, nagyon próbálkozás szintű volt, de ettől függetlenül is szívesen gondolok vissza rá. Még arra is emlékszem, hogy nem találtam ötvonalas kottalapot, így a vonalakat is kézzel húztam meg. Soha nem lett előadva – nevetett az egyébként zenész családba született tinédzser zeneszerző Miskolcon.

A gimnázium mellett kevesebbet tud zeneszerzéssel foglalkozni, de a későbbiekben szeretné aktivizálni magát ezen a területen is, hiszen már három hangszerrel ismerkedett meg: zongora, fuvola és hegedű. Emellett énekel is. – Sokszor írtam kisebb zeneműveket, akár házi feladatként is zeneirodalom különórára, ezek jók voltak arra, hogy kipróbáljam a zeneszerzői praktikákat. 

Kik hatnak egy kortárs zeneszerzőre? 

A fiatal komponista azt mondta, más zeneszerzők dallamfoszlányait olykor felismeri saját darabjaiban. – Egy-egy harmóniavezetésben észreveszem mások műveit. Hatnak rám a francia impresszionisták, Debussy és Ravel, de érezhető Mendelssohn hatása is, pedig ez utóbbit nem játszom és nem is hallgatom, mikor klasszikus zenét választok szabadidőmben. Mindenkit másért szeretek. Aztán ott vannak a filmzenék, amiknek elemeit is felhasználom. Itt John Williamst említeném meg – mondta, majd elárulta, nem hagyják hidegen őt sem saját korosztályának népszerű énekei, tehát a pop műfaja. – Baráti társaságomból alakítottunk egy együttest, saját dallamokat játszunk, amiket iskolai rendezvényeken adunk elő, de természetesen szeretnénk, ha majd kiadhathatnánk ezeket lemezen is, igyekszünk szép repertoárt összehozni.

Gyurján Lujza büszke szerzeményeire. – Mikor meghallom más interpretálásában azt, amit papírra vetettem, megható érzés fog el, hiszen munkát és ezzel együtt a szívüket tették bele az előadók, hogy jól szólaljon meg az a dallam.

Tizenhat éves miskolci zeneszerző
Flach Antal mellett a tanulmánykötet bemutatóján

Lehetetlen új Bachnak lenni

 

A fiatal tudja, hogy a tehetség nem minden. – Rengeteg szorgalom kell ahhoz, hogy az ember zeneszerzővé váljon, és én szeretnék ráerősíteni erre is. Nem gondolom, hogy egy új Bach lehetnék, de már nem is azt a korszakot éljünk, hogy ilyen óriásokra legyen szükség. Nekem eddig relaxációs, szabadidős tevékenység volt a zeneszerzés, ahogy azonban haladok előre hangszeres tanulmányaimban, új ötleteim vannak. Írtam már keringőt, vonósnégyest, kórusművet, most pedig egy szviten dolgozom kamaradarabként. A klasszikus zenei kortárs komponisták közül sokat nem ismerek, ez akkor derült ki számomra, mikor bekerültem Flach Antalnak a napokban bemutatott tanulmánykötetébe, a kilencszáz oldalas Miskolci Dalok, Dallamok című könyvbe. Szeretnék szerezni ebből majd egyet, hogy megismerhessem a helyi zeneszerzőket Balázs Győzőn túl is – mondta el Gyurján Lujza, akinek legújabb, kórusra írt alkotását október 18-án hallhatja a közönség délután 4 órától a Mindszenti templomban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában