boon.hu video

12 órája

Nyolc napon át szól a zene Miskolc templomaiban -fotókkal, videóval

Megnyitották vasárnap a 30. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozót, amely idén a megszokott öt helyett nyolc napon keresztül várja a látogatókat. A kórustalálkozó Veczán Pál halálának huszadik évfordulóján zárul.

Gárdonyi Edina

A kórustalálkozó a magyar egyházzenei hagyományok bemutatását és ápolását célozza

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Miskolci Kulturális Központ, a Veczán Pál Alapítvány a Tehetséges Diákokért és a Miskolci Egyetem közös szervezésű eseménysorozata a magyar egyházzenei hagyományok bemutatását és ápolását célozza. A kórustalálkozó helyszíneinek egyike a miskolci Belvárosi Evangélikus Templom, ahol a nyitó hangversenyen a Rákospalotai Gyülekezet Énekkara, a Forrás Kamarakórus, a Cantus Firmus és a Karnagyok kórusa is fellépett.

kórustalálkozó
A Veczán Pál kórustalálkozó nyitórendezvényét vasárnap tartották Miskolcon, a miskolci Belvárosi Evangélikus Templomban Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Időtálló esemény az egyházzenei kórustalálkozó

Kell-e jobb bizonyíték arra, hogy milyen nagyszerű, időtálló kezdeményezés ez a kórustalálkozó, mint a harminc év

– kezdte megnyitóbeszédét Veres Pál, Miskolc egykori polgármestere. Kiemelte Veczán Pál özvegyének, Juditnak a szerepét, aki férje húsz évvel ezelőtti halála után is folytatta a találkozók szervezését, és így létrehozta a régió egyik legnagyobb egyházzenei ünnepét. 

Világunkban nagy szükség van a közösségekre, az emberi kapcsolatokra, és a közös éneklés különleges ereje közösséget teremt, melyben összeolvadnak a lelkek 

– emelte ki beszédében Veres Pál.

 

Aki énekel, kétszer imádkozik

Dr. Fabiny Tamás, az evangélikus egyház elnök-püspöke, aki egykor Miskolcon élt, felidézte, hogy Veczán Pál az ő édesapjának a segédlelkésze volt a belvárosi evangélikus templomban. Veczán Pál neve nemcsak a kórustalálkozóról ismert, hanem arról is, hogy mennyit dolgozott Miskolcért és a Borsod-Hevesi evangélikus közösségért. A püspök Szent Ágoston szavait idézte: 

Aki szeret, az énekel, aki énekel, az kétszer imádkozik.

Változatos programok várják az érdeklődőket

A találkozón felnőtt és gyermek kórusok, valamint iskolai és egyházi előadók szerepelnek, lehetőséget adva különböző felekezetek énekkarainak és művészeinek a bemutatkozásra. A kórustalálkozó programja többféle művészeti eseményt kínál az érdeklődőknek. Zsoltáréneklő verseny, egyházzenei konferencia és rendhagyó kóruspróbák is a színes programok között szerepelnek. A rendezvénysorozat október 20-án, Veczán Pál halálának huszadik évfordulóján zárul. A találkozó összes eseménye ingyenesen látogatható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában