Hagyományaink

2 órája

Népi játékok napja az Esztenással Miskolcon

A Népi játék napja 2024-ben már hetedik alkalommal mutatja be és ünnepli a magyar kultúra gazdag hagyományait.

Gárdonyi Edina

Népi játék napja programsorozat Miskolcon a Szent István téren Fotó: Vajda János

A Népi játék napja célzottan a magyar népi játékokat, énekeket és táncokat állítja a középpontba, amelyek a gyermekek fejlődésében is fontos szerepet játszanak. Az esemény különlegessége, hogy nemcsak Magyarországon, hanem a határon túl élő magyar közösségek körében is megrendezik.

népi játékok
Népi játék napja programsorozat Miskolcon a Szent István téren Fotó: Vajda János

A magyar kultúra összeköt és egységbe szervez mindannyiunkat. Nagy szükség van a köznevelésben és a családokban is arra, hogy minél többet játszunk, énekeljünk, mondókázzunk vagy táncoljunk együtt, hiszen ezek olyan alapok a gyermekek életében, melyek végigkíséri őket életük során

– mondta el köszöntőjében dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár, a program ötletgazdája. Kiemelte, hogy idén több mint hatszáz intézmény és csoport csatlakozott a kezdeményezéshez határainkon innen és túl, így szerte a világon ünnepli a magyarság a népi játék napját.
Matiscsák Éva, Miskolc alpolgármestere is hangsúlyozta a népi játékok értékmegőrző szerepét köszöntő beszédében:

A hagyományok átörökítése által az új nemzedékek is gazdagodnak és megtanulják tisztelni és továbbadni ezeket a szép hagyományokat.

A csütörtök délutáni miskolci eseményt az Így tedd rá munkaközösség szervezte a Szent István téren, ahol az óvodások az Esztenás zenekar kíséretében játszhattak és táncolhattak, testközelből átélve a népi kultúra örömét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában