Kisvárda hírei

2011.05.13. 15:26

Fülemülék éjszakája Kisvárdán

<p>Kisvárda – A Magyar Madártani Egyesület 33 számú Tiszaközi helyi csoportja már több mint egy éve alakult meg Kisvárdán.</p>

Tagjai több hasznos élménnyel is gazdagodtak az elmúlt időben. Eddigi munkájuk során készítettek több mint száz odút, többek között a Várkertben és környékén, a tónál, tizenöt, mesterséges odú nyert kihelyezést.

Fülemülék éjszakája

Az idei programtervükben többek között szerepel a „Fülemülék éjszakája", a madárdalos májusi este. Minden érdeklődőt szeretettel várnak május 17–én (kedden) 17 óra 30–kor a Várfürdő bejáratánál. A tervek szerint – tájékoztatott Kiss Zsolt, az este első felében odúellenőrzés a Várkert és a Vár-tó mellett. Ezt követően séta a Várkertben, ismerkedés a fülemüle énekével és az éjszaka egyéb hangjaival.
Amint az esti szürkület teljes sötétségbe fordul, a többi madár elhallgat és rázendítenek a fülemülék. Ilyenkor a hímek se látnak, se hallanak, nemigen zavartatják magukat, ezért nem ritkán 2-3 méterről hallható az elképesztő hangerejű és változatosságú fülemüle ének. Megpillantani nagyon nehéz, ha sikerül, egyszerű színezetű madarat látunk. A verébnél valamivel nagyobb, karcsú testalkatú rigófélét vörhenyesbarna hát, rozsdavörös farok tollak, fehéres torok és világos szürkésbarna alsótest jellemzi.
Május 17–én minden érdeklődő, természetet szerető ember meghallgathatja, a világ legszebb hangú, éjszaka is éneklő madarának, a fülemülének az énekét a Várkertben Kisvárdán.
- Vincze Péter -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!