Mezőcsát

2020.02.27. 20:30

Értékes munkát végezhetnek a mezőcsáti szociális farmon

A saját jövedelem jelent igazi szociális biztonságot.

Pap Gyula

Fotó:

A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének mezőcsáti szociális farmján és sajtüzemében tett látogatást Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára megyei körútján, ahol a szervezet több projektjét is meglátogatta.

A kezdeményezésnek a Kis-Hortobágy vagy ismertebb nevén a Borsodi Mezőség ad otthont. A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének szociális farmján megváltozott munkaképességű emberek segédkeznek a kecsketartásban, hogy a sajtüzemben elkészülhessenek a háztáji portékák. A sajtóbejáráson Gruber Roland megyei elnök elmondta, a Kis-Hortobágy Major egy új társadalmi vállalkozás Mezőcsáton. Alapja az a mintaprojekt, amelyet a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete hozott létre az EFOP pályázata segítségével a szociális gazdaság erősítése és a leghátrányosabb helyzetű csoportok elhelyezkedése érdekében.

Érték vagy!

– Az idén indítottuk el az „Érték vagy!” elnevezésű szociális programsorozatot, amelynek pont az a lényege, arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a mai munkaerőpiacon a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása milyen fontos – tájékoztatott az államtitkár. – Körülbelül 150 ezer ember dolgozik, aki megváltozott munkaképességű, és szeretnénk ezt a számot tovább növelni. A legfontosabb ismérve egy jó szociálpolitikának, hogy arra próbáljon meg mindenkit rászoktatni, hogy a saját képességeit tudja kihasználni, mert hogyha saját jövedelme, fizetése van, akkor lesz szociális biztonságban – fejtette ki. – Erre jó példa a farmon dolgozók helyzete, ezt a szociális biztonságot érezhetik magukénak – tette hozzá.

– Az elmúlt hetekben született egy kormánydöntés, hogy szociális területen 2020 január 1-től béremelésre kerül sor, melynek nagysága 14 százalék, ami részben a minimálbér emelkedéséből, részben pótlékemelésből származik. Ez fontos lépés a szociális és gyermekvédelemben dolgozóknak is, átlagosan 30 ezer forint emelkedést jelent havonta – hangsúlyozta Fülöp Attila.

Együttes erővel Nonprofit szervezetek és vállalkozások együttműködése révén a magyar állam és az Európai Unió társfinanszírozásával egy olyan termelőüzem alakult, amely szociálisfarm-jelleggel működik Mezőcsáton, és innen látja el a környéket – elsősorban Miskolcot – egészséges kecskesajttal. A major kialakítását és működtetését a magyar állam és az Európai Unió közel 50 millió forint pályázati összeggel támogatta, és további mintegy 30 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez a tulajdonos Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete. A szervezet működésében újdonság volt ez a vállalkozás. A tíz új, frissen képzést szerzett foglalkoztatott – akik létszáma a kezdetek óta két fővel bővült – 80 százaléka roma, megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos munkavállaló.

(A borítóképen: Fülöp Attila (jobbról a második) a sajtüzemben | Fotó: Kozma István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!