Napi tájékoztató

2020.04.08. 18:15

Szigorúan büntetik a rémhírterjesztőket

Sehol nem sikerült még elejét venni a tömeges megbetegedésnek – hangzott el az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Bájer Máté

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette az elmúlt huszonnégy óra járvánnyal kapcsolatos történéseit. Elhangzott: 11 embertársunktól kellett búcsút venni, az elhunytak közt van egy 49 éves férfi is, aki magas vérnyomásban és anyagcsere-betegségben szenvedett. A fertőzöttek száma 78 fővel nőtt, így hazánkban eddig összesen 895-en betegedtek meg igazoltan az új koronavírustól. Az egészségügyi intézményekből gyógyultan távozók száma is emelkedett, 94-re.

Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet a szociális intézményekben a látogatási tilalom szigorú betartására, ami húsvét idejére is vonatkozik.

Kedden öt repülőgépnyi egyéni védőeszköz érkezett a Liszt Ferenc Repülőtérre, a szállításukat végrehajtja a rendőrség – tudatta Kiss Róbert rendőr alezredes.

Fokozatosan készülnek a betegek fogadására

Az Operatív törzs szerdán is válaszolt a sajtó kérdéseire.

A Magyar Nemzet arról érdeklődött, hogy van-e lehetőség elkerülni a tömeges megbetegedések fázisát? Erre Müller Cecília úgy válaszolt, hogy eddig ez egyik érintett országban sem sikerült. Magyarországon a terjedési lánc elvágásával igyekeznek elejét venni a tömeges megbetegedéseknek, melynek leghatásosabb eszköze továbbra is az, ha otthon maradunk.

Arról is érkezett kérdés, hogy miért tértek át a gyorstesztekre a mentők, amikor azokat korábban megbízhatatlannak nevezték. Erre Müller Cecília úgy válaszolt, hogy az Országos Mentőszolgálat munkatársai mindkét tesztelési módszert használják.

Az országos tiszti főorvos szerint a fekvőbeteg intézmények átstrukturálása a terveknek megfelelően történik, mint ahogy a lélegeztető kapacitás növelése és az intenzív betegágyak beállítása is. Folyamatos azon intézmények kijelölése, amelyek speciális ellátásokat nyújtanak, ugyanis fokozatosan készül az egészségügyi ellátórendszer a betegek fogadására. Ezzel párhuzamosan elhalasztják azokat az ellátásokat, amik halaszthatóak, de az egészséget veszélyeztető, tartós károsodást eredményező beavatkozásokat most is el kell végezni.

Veszélyes bűncselekmény

A rémhírterjesztéssel, és az azt szankcionáló büntetésekkel kapcsolatban is érkeztek kérdések. Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy ezek nem csak különleges jogrendi időszakban számítanak veszélyes bűncselekménynek. Olyan valótlan információ közzétételét jelenti a fogalom, ami a lakosságban hamis illúziókat kelt, illetve rendkívül megnehezíti, ellehetetleníti a veszélyhelyzetben a szervek működését. Ezért az álhírterjesztők mostantól jelentősen nagyobb büntetési tételre számíthatnak.

Egy másik kérdésre válaszolva Kiss Róbert azt is elmondta, hogy az elvált szülők gyermekeikkel továbbra is tarthatják a kapcsolatot, a látogatás módjáról a feleknek kell megállapodniuk.

Már nyolc laborban tesztelnek

Arra a kérdésre, hogy tervezik-e az egyetemeken és kutatóintézetekben lévő PCR készülékek bevonását a teszteléshez, Müller Cecília úgy válaszolt, hogy kedden jelöltek ki az eddigieken kívül egy nyolcadik labort is.

- Bármilyen mértékben tudjuk bővíteni ezt a listát, ha a szükséglet megkívánja – hangsúlyozta.

A kórház parancsnokok jelenléte a 108 kijelölt kórház vonatkozásában már önmagában garancia arra, hogy szigorú rend szerint történik a védőfelszerelések kiosztása – tájékoztatott Kiss Róbert. -

Amennyiben bűncselekmény történik, vagy beavatkozást igénylő körülményeket állapítanak meg a kórház parancsnokok, megteszik a szükséges intézkedéseket – tudatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!