Magyarország

2011.03.09. 14:56

Néppárti képviselők is kritizálják a magyar médiatörvényt

<p>Néhány néppárti képviselő - közte két frakcióvezető-helyettes - éles kritikát fogalmazott meg a magyar médiatörvény ellen - közölte a Független Hírügynökséggel Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP) delegációjának vezetője.</p>

A politikus egy nappal azelőtt nyilatkozott, hogy az EP-ben csütörtökön szavazást tartanak arról a közös határozati javaslatról, amelyben négy frakció fogalmazta meg kifogásait a médiatörvénnyel szemben. Tabajdi Csaba a voksolás kapcsán úgy fogalmazott: kérdés, hogy a demokratikus európai jobboldal akar-e a meggyőződésének megfelelően szavazni.

Tabajdi Csaba szerint az elmúlt időszakban az Európai Néppárt két frakcióvezető-helyettese, a francia Jean-Marie Cavada és az osztrák Othmar Karas is kritizálta a jogszabályt. "Egyértelmű, hogy vannak néppárti képviselők, akik nem tartják védhetőnek a törvényeket még mostani állapotukban sem" - közölte a magyar politikus, hozzátéve: a kérdés az, hogy "a demokratikus európai jobboldal tud-e, akar-e lelkiismeretének, meggyőződésének megfelelően szavazni, vagy erősebb lesz a pártcsalád iránti lojalitás."

A szocialisták, a liberálisok, a zöldek és az Egyesült Baloldal frakciója azt szeretné elérni, hogy az általuk közösen benyújtott határozati javaslat elfogadásával az EP szólítsa fel az Alapjogi Chartában megfogalmazott elvek tiszteletben tartására a magyar kormányt. Tabajdi Csaba szerint a javaslat három pillérre épül: az Európai Unió Alapjogi Chartájára, Dunja Mijatovics, az EBESZ médiaügyi ombudsmanja által kiadott véleményre, illetve Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa által írt állásfoglalásra.

A legfontosabb változás a februári javaslathoz képest, hogy a mostani javaslat figyelembe vesz két új dokumentumot: az egyik az Országgyűlés által elfogadott, a médiatörvény módosításáról szóló jogszabály, a másik pedig Thomas Hammarberg állásfoglalása a jogszabályról. "Ebből a dokumentumból az derül ki, hogy nem elégségesek az Országgyűlés által elfogadott módosítások. További változtatásokra van szükség: olyan magyarországi médiaszabályozást kell kialakítani, hogy az Orbán-kormány ne irányíthassa központilag sem a közszolgálati médiát, sem a Médiahatóságot" - részletezte a javaslatot a képviselő. Hozzátette: csökkenteni kellene a példátlan mértékű bírságokat, biztosítani kellene a Médiatanács döntései elleni valódi jogorvoslat lehetőségét és garantálni kellene az újságírók forrásainak védelmét.

Az Európai Parlament csütörtökön szavaz az állásfoglalás-tervezetről. A képviselők a februári plenáris ülésen már megtartották a vitát a jogszabályról, ám a frakciók állásfoglalásairól szóló szavazást elhalasztották. A voksolás elhalasztásáról azután döntöttek, hogy Neelie Kroes médiaügyekért felelős uniós biztos arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a magyar kormány és az Európai Bizottság megállapodott a médiaalkotmány és a médiatörvény módosításáról.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!