Magyarország

2012.12.28. 07:45

Gáncs Péter: életerős új közösség létrejötte után következhet templomépítés

Budapest, 2012. december 28., péntek (MTI) - Csak életerős új egyházi közösség létrejötte után következhet a templomépítés, a hívek összetartásához pedig elhivatott lelkészi munka szükséges, emiatt nagyon fontos a lelkészképzés, a továbbképzés és a hivatásgondozás - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek.

Budapest, 2012. december 28., péntek (MTI) - Csak életerős új egyházi közösség létrejötte után következhet a templomépítés, a hívek összetartásához pedig elhivatott lelkészi munka szükséges, emiatt nagyon fontos a lelkészképzés, a továbbképzés és a hivatásgondozás - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek.

Gáncs Péter kiemelte: a jövőben intézményhálózatukat mennyiségileg már nem tervezik fejleszteni, "inkább a minőség felé kell elmozdulni", a gyülekezetekre pedig nagyobb hangsúlyt kell helyezni, akár újak alapításával is, amire többek között Budapest agglomerációjában, illetve a főváros néhány kerületében - például Káposztásmegyeren, Soroksáron - van esély, ahol evangelizációs célzattal megjelenik az egyház.

Elmondása szerint sok stagnáló lélekszámú egyházközségük van, továbbá néhol azt is tudomásul kell venniük, hogy közösségeik teljesen elöregedtek, és a falvakból a városokba való vándorlás miatt utánpótlásuk sincsen. Meglátása szerint utóbbiak esetében előreláthatóan eljön majd az idő, amikor egy másik gyülekezethez kell csatolni őket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy vannak olyan községek is, ahol már egy ideje üresen állnak a templomok, állaguk pedig folyamatosan romlik. Ezek megóvásáról az állammal kellene egyezségre jutni, és egyebek mellett koncerttermeket, kiállítóhelyiségeket lehetne belőlük kialakítani - vélekedett.

Az evangélikus elnök-püspök szólt arról is, hogy lelkészeik körében "elég sok" a válás és a családi krízis, ami nem kis részben a teljesen egyéni munkaidő-beosztásból fakad. Éppen ezért véleménye szerint a jövőben nagy hangsúlyt kell helyezni a megelőzésre, melynek keretében a jövendő lelkészházastársakat fel kell készíteni a várható esetleges konfliktusokra, továbbá biztosítani kell a rekreációt a lelkészek számára, utóbbit a tervek szerint egy mátrai üdülőhelyen valósítják majd meg.

Emellett lelkészi csendes napokat is tartanak, ahol "a szívet-lelket felfrissítik", továbbá az idősebb és a fiatalabb lelkészgenerációk találkozókon cserélhetik ki tapasztalataikat, valamint a munkaév végen rendeznek többnapos családi rekreációs alkalmakat is.

Kitért arra: az evangélikus zsinat tagjai nemrégiben részben a folyamatosságra, részben a változásra szavaztak, amikor az eddigi elnök-püspököt és az országos felügyelőt újraválasztották, de a zsinat vezetőit lecserélték. Rámutatott, a "kicsit túlbonyolított" egyházstruktúrát egyszerűsíteni kell, a testületek közötti együttműködést pedig szeretnék erősíteni.

Megemlítette, hogy a püspököknek az elmúlt időszakban nem volt szavazati joguk az evangélikus zsinaton, mondván, hogy az egyházi törvényhozó és végrehajtó hatalmat szét kell választani, mostantól azonban újra lesz, mivel a hatalmi ágak szétválasztásának elve nem feltétlenül alkalmazható az egyházakra. Hangsúlyozta: az egyházi tisztségviselők választásakor nem a hatalom megszerzése vagy megtartása a cél, hanem a különböző szolgálati területek elosztása.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!