Magyarország

2013.01.09. 12:16

KIM: könnyebben hozzáférhetőek lesznek a közadatok

Budapest, 2013. január 9., szerda (MTI) - Egyszerűbben és könnyebben hozzáférhetőek, illetve újrahasznosíthatóak lesznek a közpénzből finanszírozott nyilvántartások a jövőben - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel.

Budapest, 2013. január 9., szerda (MTI) - Egyszerűbben és könnyebben hozzáférhetőek, illetve újrahasznosíthatóak lesznek a közpénzből finanszírozott nyilvántartások a jövőben - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel.A KIM közleménye szerint a közadatok rendszere ma nem átlátható, a minisztérium ezért 80 millió forintnyi európai uniós forrásból 2013. augusztus 31-ig egy olyan projektet valósít meg, amelynek eredményeként lehetővé válik az állampolgárok és a gazdasági szereplők számára a közpénzből finanszírozott adatvagyonhoz való hozzáférés és azok újrahasznosítása.

A szaktárca hozzátette, hogy az adatok újrahasznosításának egyik leggyakoribb formája ma a különféle térkép alapú szolgáltatások, azaz a GPS használata, de például a jogszabályok is az állam által hozzáférhető közadatnak minősülnek.

A KIM emlékeztetett arra, hogy a közadatok újrahasznosításáról szóló törvényt tavaly fogadta el az Országgyűlés, de ahhoz, hogy a jogszabályok alapján vezetett állami nyilvántartások alkalmasak legyenek az ott tárolt adatok másodlagos célú felhasználására, szükség van a jelenleg használt állami nyilvántartások és az adatvagyon későbbi hasznosíthatóságának feltérképezésére.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!