Magyarország

2011.03.24. 14:12

Athena Intézet: gyűlöletcsoportok Magyarországon

<p>Az Athena Intézet az elmúlt évben 18 szervezetet sorolt a gyűlöletcsoport kategóriájába, köztük a Kuruc.Info-t, a Halálbrigádot, és az azóta betiltott Magyar Gárdát.</p>

Az intézet egy éve alakult meg, azzal a céllal, hogy a Magyarországon működő gyűlöletcsoportokat felderítse, és tevékenységeiket nyomon kövesse. Megfigyeléseik legfontosabb információit a honlapjukon lévő úgynevezett "gyűlöletcsoport térkép"-en hozzák nyilvánosságra.

A gyűlöletcsoportok olyan szerveződések, amelyek a gyűlöletre alapozva bármely ideológia nevében szóbeli, szimbolikus vagy fizikai agressziót valósítanak meg. A gyűlöletcsoport azonban nem büntetőjogi kategória. Amíg bűncselekményeket nem követnek el, e szerveződések büntetőjogi szankcionálása nem lehetséges, mivel a gondolatokat nem lehet betiltani - olvasható az Athena Intézet weboldalán.

Athena Intézet féléves előkészítést követően indította el tényfeltáró programját melynek keretében a gyűlöletcsoportokról nyilvánosan elérhető adatokat egy négy hónapon át tartó, teljes körű kutatás önálló eredményeivel egészítette ki. A hiteleséggük érdekében minimum két, egymástól független forrással alátámasztott adatot tesznek közzé. A térképek középpontjában a csoportok székhelyei állnak. Az interaktív térkép szimbólumaira rákattintva részletes információk olvashatók a csoportok létszámáról, szervezetségéről, ideológiájáról, nyelvezetéről, küldetésükről, valamint a vezetők nyilvános beszédei is meghallgathatóak.

Kapcsolatrendszer a gyűlöletcsoportok között

Az Intézet tényfeltáró kutatásai rávilágítanak arra, miszerint bizonyos csoportok között kapcsolatrendszer alakult ki. Az illusztrációból kiderül, hogy három csoport áll a rendszer középpontjában, a Magyar Nemzeti Arcvonal, a Pax Hungária, valamint a Blood and Honour Hungary.

A gyűlöletcsoportok kockázati besorolása az FBI (Federal Bureau of Investigations, Egyesült Államok) által elkészített Hétlépcsős Gyűlölet modellre támaszkodik Az intézet célja az emberek tájékoztatása, a közbeszéd aktív formálása a törvények maximális betartása mellett. Az intézet reményei szerint tevékenységük elvezethet a gyűlöletcsoportok elleni fellépéshez.

Gyülöletcsoportok:

Új Magyar Gárda, Betyársereg, Blood and Honour Hungary, Halálbrigád, Hungarian Satanic Legion (Magyar Sátánista Légió), kuruc.info, Lelkiismeret 88 Csoport, Magyar Feltámadás és Haladás Nemzeti Mozgalom, Magyar Gárda, Magyar Nemzeti Arcvonal, Magyar Nemzeti Gárda, Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg/Hunnia Mozgalom, Nemzeti Akarat Platform, Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület, Pax Hungarica, Radikális Állatvédők, Véderő Honvédei Nemzeti Felszabadító Front, Őrző Magyar Gárda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!